Uz uzvike “Allahu Akbar” jutros je u francuskoj Nici napadač nožem usmrtio troje ljudi te ozlijedio još nekoliko u bazilici Notre Dame i izvan nje, objavila je policija a prenio Reuters.

Policijski izvori kazali su kako je jednoj od ubijenih osoba odrubljena glava, a prema pisanju Le Mondea u napadu je usmrćen i 45-godišnji sakristan koji je ubijen unutar same bazilike.

Gradonačelnik Nice Christian Estrosi okarakterizirao je napad kao teroristički čin te objavio da je policija uhitila napadača, koji je i nakon uhićenja uzvikivao “Allahu Akbar”.

“Policija je upucala osumnjičenog napadača prilikom uhićenja, hospitaliziran je i živ”, kazao je novinarima Estrosi.

“Što je previše, previše je”, dodao je Estrosi pozvavši francuske vlasti da “konačno izbrišu islamofašizam” iz Francuske.

Policija je pozvala građane da ne dolaze u blizinu bazilike, no istaknuli su da ne treba paničariti te da imaju situaciju pod kontrolom.

Novinari Reutersa s mjesta događaja javili su da je policija naoružana automatskim oružjem postavila sigurnosni kordon oko crkve koja se nalazi na glavnoj gradskoj prometnici u Nici.

Povodom nemilog događaja oglasio se i vatikanski glasnogovornik Matteo Bruni. “Ovo je trenutak boli u vrijeme zbunjenosti. Terorizam i nasilje nikada ne mogu biti prihvaćeni”, rekao je Bruni dodavši kako papa Franjo “moli za žrtve i njihove najmilije”.

Predsjednik Emmanuel Macron ubojstva je nazvao “islamističkim terorističkim napadom”, obećavši pritom “podršku cijele nacije katolicima u Francuskoj i drugdje”.

Francuski biskupi naložili su pak da se diljem zemlje oglase zvona za pokojne.

Predstavnik Francuskog vijeća za muslimansku vjeru oštro je osudio današnje napade te pozvao muslimane na solidarnost. “U znak žalosti i solidarnosti sa žrtvama i njihovim najmilijima, pozivam sve muslimane u Francuskoj da otkažu sve proslave praznika Mevluda”, poručio je predstavnik Vijeća za muslimansku vjeru. Mevlud je dan na koji muslimani slave rođendan proroka Muhameda, a obilježava se danas.

Dodajmo kako Le Monde piše da je kod napadača u Nici pronađen osobni dokument bez fotografije na ime Brahim A., 21-godišnjaka porijekom iz Tunisa. S obzirom na nedostatak fotografije policija još uvijek pokušava potvrditi da se doista radi o njegovom identitetu. Prema dokumentu, navodi francuski dnevnik, Brahim A. je u Europu stigao krajem rujna preko otoka Lampeduse gdje su ga talijanske vlasti smjestile u karantenu. Kasnije je pušten uz obvezu napuštanja talijanskog teritorija te je početkom listopada došao u Francusku.

Današnji napad mnogi povezuju s nedavnim ubojstvom francuskog nastavnika Samuela Patyja, koji je okrutno ubijen jer je svojim učenicima pokazivao karikature proroka Muhameda.

Poveznicu je povukao i Estrosi koji je kazao da je način na koji su stradale žrtve u Nici “bez sumnje podudaran načinu na koji je ubijen hrabri nastavnik iz Conflans Sainte Honorinea, Sammuel Paty”.

Macron je nakon Patyjeva ubojstva stradalog nastavnika nazvao “tihim herojem” koji je ubijen “zato što je predstavljao Republiku”, te kazao kako su “ekstremisti” došli po budućnost Francuske, poručivši kako je “neće dobiti”.

Macronovi su istupi nakon spomenutog napada izazvali oštre reakcije pojedinih islamskih zemalja, a posebice je oštar bio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je poručio kako francuski predsjednik “treba provjeriti svoje mentalno zdravlje”.

*Članak je s vremenom nadopunjivan novim informacijama