Nakon otmice dvojice katoličkih svećenika u Nigeriji prošlog tjedna, njihova biskupija objavila je kako je jedan od dvojice svećenika pobjegao, dok je drugi brutalno ubijen, prenosi CNA.

Otac John Mark Cheitnum i otac Denatus Cleopas oteti su 15. srpnja u župnom dvoru crkve Krista Kralja, u gradu Lereu na području lokalne samouprave Lere u državi Kaduna.

Cleopas je preživio, ali je Cheitnum brutalno usmrćen na dan otmice, stoji u pismu biskupije Kafanchan. Njegov pokop zakazan je za 21. srpnja u katedrali svetog Petra u Kafanchanu.

Progon Crkve u Nigeriji u 2022. godini dosegnuo je svoje vrhunce. Prije Cheitnuma i Cleopasa, ove je godine u Nigeriji oteto 18 svećenika, od kojih su trojica ubijena. Na svetoj misi za Pedesetnicu u oružanom je napadu na crkvu ubijen 41 vjernik, a 17 ih je još uvijek u kritičnom stanju.

U Nigeriji, najmnogoljudnijoj afričkoj zemlji, u posljednja dva desetljeća ubijeno je najmanje 60 tisuća kršćana. U prvih 200 dana 2021. godine ubijeno je 3462 kršćana, prosječno 17 dnevno. Aktualni val nasilja ishod je porasta broja oružanih bandi koje politika ne može kontrolirati, kao i rastućeg utjecaja islamističkih militanata.

Sukobi se, međutim, ne iscrpljuju u vjerskim podjelama. Deseci tisuća Nigerijaca u 2021. i 2022. godini prisilno su raseljeni zbog nasilja. Prema Ujedinjenim narodnima, prošle godine oteto je 1400 djece, a nestalo ih je oko 200. Podjednako su pogođeni i kršćani i muslimani.

“Sada smo potpuno u zagrljaju zla”, poručio je u siječnju nigerijski biskup Matthew Hassan Kukah, napominjući kako nevini građani diljem država na sjeveru Nigerije mogu biti pokošeni u snu, na gospodarstvima, u trgovinama, ili čak na autocesti te “predani kao žrtve paljenice bogovima zla”.