Najnoviji zločin počinile su stotine naoružanih razbojnika na motociklima koje su u selima Anka i Bukkayum ubile najmanje 200 civila.

Napad je uslijedio nakon što je u vojnim intervencijama ubijeno više od 100 boraca koje je vlada proglasila razbojnicima.

Iako je nigerijski predsjednik Muhammadu Buhari osudio zločin i poručio građanima da ih vlada neće ostaviti same, kardinal Onaiyekan upozorio je da se ne čini dovoljno. Također je ustvrdio sa se napadače ne može opisati kao predstavnike islama u Nigeriji.

„‚Razbojnici‘ su samo terminologija, za mene su oni teroristi, koji su u posljednjih četiri-pet godina prouzročili nebrojene štete na jugu i sjeverozapadu. Napadaju polja poljoprivrednika, ubijaju stanovnike i nitko ništa ne govori. Potom su počeli s otmicama. Vlada tvrdi da ne može precizno utvrditi gdje se ti razbojnici nalaze i kamo odvode žrtve“, rekao je, podsjetivši da još nisu pronađena djeca oteta iz škole prije više od godine dana, kao ni djevojčice otete prije sedam godina.

Ovih dana je u državi Kebbi oslobođeno 30 učenika i učitelj, koji su oteti prije sedam mjeseci. Međutim, kardinal Onaiyekan rekao je da to ne doživljava „kao ‚dobru vijest‘, jer je neprihvatljivo da razbojnici drže stotine djece i njihovih učitelja u šumama i da im u trag ne mogu ući redarstvene snage, ni policija, ni sigurnosne službe, ni nigerijska vojska. Oni koji su pušteni, nisu pušteni slobodno, nego zato što su platili otkupninu. Još uvijek ima mnogo žrtava otmica, a njihovi roditelji i rodbina nisu u mogućnosti platiti traženu otkupninu. A vlada smatra da ne može učiniti ništa: u sadašnjoj situaciji nije važno tko je predsjednik, ako se ova situacija ne promijeni, sve je uzaludno.“

U posljednjih mjesec dana zbog nasilja je raseljeno oko 10 tisuća Nigerijaca. Prema Ujedinjenim narodnima, prošle godine oteto je 1400 djece, a nestalo ih je oko 200. Podjednako su pogođeni i kršćani i muslimani.

Stoga se kardinal Onaiyekan ne slaže „kada se situacija u Nigeriji tumači kao progon kršćana od strane muslimana. To ne odgovara stvarnosti. Po meni, jedini način da prevladamo ovu situaciju je da se pronađe vlada koja će nam pomoći obnoviti naše zajedništvo i nacionalni suživot. Naravno, potrebna nam je i molitva. Molim se za svu svoju subraću katolike i kršćane, a molim i za sve svoje sugrađane muslimane koji su godinama u rukama terorista. Što prije nađemo zemlju stabilnu za sve, to će biti bolje i nama kršćanima“, zaključio je umirovljeni nadbiskup glavnog nigerijskog grada Abuje, objavio je Vatican News.

Catholic News Agency je pak izvijestila o policijskom ispitivanju biskupa Sokota u Nigeriji Matthewa Hassana Kukaha prije tjedan dana. Mons. Kukah je prethodno u božićnoj poruci kritizirao nigerijsku vladu zbog suučesništva u otmicama i drugim progonima nigerijskih kršćana. Ustvrdio je i da je, kako se čini, predsjednik Buhari prepustio sudbinu Nigerijaca u ruke „zlih ljudi“. Također je podsjetio na otmicu više od 100 djevojčica od strane Boko Harama koje još nisu pronađene, kao ni stotine druge djece.

„Sada smo potpuno u zagrljaju zla“, poručio je biskup Sokota. Dodao je da nevini građani diljem država na sjeveru Nigerije mogu biti pokošeni u snu, na gospodarstvima, u trgovinama, ili čak na autocesti te „predani kao žrtve paljenice bogovima zla“.

Mons. Kukah se nakon ispitivanja javio CNA-u putem e-pošte. „Zasad sam [ja] jako dobro i već sam tjedan dana u svom selu“, napisao je.

U Nigeriji, najmnogoljudnijoj afričkoj zemlji, u posljednja dva desetljeća ubijeno je najmanje 60 tisuća kršćana. U prvih 200 dana 2021. godine ubijeno je 3462 kršćana, prosječno 17 dnevno.

Nigerijski kršćani upozoravaju da je dio problema što vlada koju kontroliraju muslimani reagira sporo i neadekvatno ili uopće ne reagira na progon kršćana. Stočari Fulani koji su većinom muslimani, odgovorni su za većinu ubojstava u posljednje vrijeme. U 2021. ubili su 1909 kršćana.