Utemeljitelj zajednice Arka i udruge Vjera i svjetlo, 90-godišnji Jean Vanier, ušao je u fazu primanja palijativne skrbi, javlja Aleteia.

Vanier je u listopadu 2017. godine doživio srčani udar, i od tada se, s povremenim tretmanima, odmarao u malenom Arkinom domu Trosly-Breuil u Francuskoj.

Upitan o svojem zdravstvenom stanju, Vanier je prošle godine odgovorio „Danas, nemam budućnost, ali sretan sam u sadašnjosti. U svakom trenutku.“

Utemeljitelj zajednice Arka svoj je život posvetio osobama s intelektualnim poteškoćama kojima pomaže više od 50 godina stvarajući zajednice u kojima zdrave i osobe s intelektualnim teškoćama žive i rade zajedno.

Vanier je zajednice opisao kao mjesta gdje se “osobe s teškoćama mogu razvijati u duhu slobode”, slobode koju daje istinsko kršćansko bratstvo. Njegova je želja da one nauče ljude rušiti predrasude, a glavna molitva kojoj se volonteri u njima posvećuju jest “naučiti gledati ljude s teškoćama onako kako ih Bog vidi”.

Ovaj je kanadski humanitarac, između ostaloga, dobio i uglednu nagradu Templeton koja se dodjeljuje osobama koje su “dale izniman doprinos afirmaciji duhovnih dimenzija života, bilo kroz uvid, otkrića ili praktične aktivnosti”. Nagradu koju neki zovu “religijskim ekvivalentom Nobela” dobili su Majka Terezija, Chiara Lubich, Dalaj Lama i biskup Desmond Tutu, među ostalima.

Simpatije mnogih Hrvata dobio je prošle godine, kada je kao francuski Kanađanin dao podršku Hrvatskoj u finalnom ogledu Svjetskog nogometnog prvenstva protiv Francuske.

Zajednica Korablja svoj dom ima i u Hrvatskoj. O njemu, te o tome kako možete pomoći njegove aktivnosti, više možete saznati OVDJE.

Ivo Džeba | Bitno.net