HRVATSKA IMA DOBROG NAVIJAČA

VIDEO Jean Vanier, osnivač zajednice Arka, dao potporu ‘maloj Hrvatskoj’: Bilo bi prekrasno kada bi Hrvati pobijedili u finalu

Osnivač Arke Jean Vanier sada ima 89 godina. Prije četiri godine dobio je uglednu nagradu Templeton koja se dodjeljuje osobama koje su dale izniman doprinos afirmaciji duhovnih dimenzija života

Foto: bloom-parentingkidswithdisabilities.blogspot.com

“Bilo bi prekrasno kada bi Hrvatska pobijedila”, izjavio je Jean Vanier, kanadski filozof i teolog, osnivač molitvenih zajednica Arka i Vjera i svjetlo.

Zajednica Arka je osnovana 1964. godine. Njezinom osnivanju prethodio je događaj kada je Vanier s jednim svećenikom posjetio instituciju u kojoj su živjele osobe s intelektualnim teškoćama, o čemu je Bitno.net već pisao. Nakon posjeta je bio u šoku. Uvjete u instituciji upisao je kao „skladište ljudske bijede“, a štićenike kao osobe koje su „bačene u stranu i ismijavane“.

Nedugo nakon ovoga iskustva Vanier je u svoju kuću pozvao dvije osobe s teškoćama da žive s njim. Tako je nastala zajednica koja nije pomagala samo štićenicima, nego, kako je Vanier kasnije posvjedočio, njemu je „pomogla shvatiti otajstvo ljubavi prema bližnjemu, otajstvo koje je u naša srca stavio Bog i koje ima moć mijenjati naše živote”.

Zajednicu je nazvao Arka, prema Noinoj korablji, koja je simbolizirala utočište i početak novog života. Danas u svijetu djeluje 137 zajednica u 35 zemalja i na 5 kontinenata. Zajedno s Mari-Helene Mathieu, Vanier je utemeljio i udrugu Vjera i svjetlo, mrežu zajednica koja podupire i pomaže osobe s intelektualnim poteškoćama i njihove obitelji. Trenutačno ta udruga okuplja oko 1500 zajednica u 82 države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj postoje podružnice Arke i Vjere i svjetla.

Osnivač Arke Jean Vanier sada ima 89 godina. Prije četiri godine dobio je uglednu nagradu Templeton koja se dodjeljuje osobama koje su dale izniman doprinos afirmaciji duhovnih dimenzija života, bilo kroz uvid, otkrića ili praktične aktivnosti. Do sada su ovu nagradu, između ostalih, dobili Majka Terezija, Chiara Lubich, Dalaj Lama i biskup Desmond Tutu.

Sada je upitan o tome za koga će navijati u finalu Svjetskog prvenstva, on francuski Kanađanin za kojega bi bilo očekivati da će podržati domovinu svoji predaka. Pogledajte što je odgovorio videu koji je preveo dominikanac Ivan Dominik Iličić.

 

Što kaže o Hrvatskoj na svjetskom prvenstvu živući svetac Jean Vanier, inače Francuz i osnivač zajednica Vjera i svjetlo i Arka koje skrbe o osobama s posebnim potrebama diljem svijeta pa i u Lijepoj našoj :-) Svakako pogledajte :-)

Objavljuje Ivan Dominik Iličić u Subota, 14. srpnja 2018.

Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 14. srpnja 2018.

Možda vam se svidi