Španjolsko tužiteljstvo odbacilo je prijavu protiv biskupa Granade mons. Javiera Martineza koju je zbog navodnog govora mržnje početkom godine podigla LGBT aktivistička skupina “Promatrači protiv LGBT-fobije”.

Kako prenose španjolski mediji, tužiteljstvo nije moglo pronaći dostatan razlog zbog kojega bi protiv mons. Martineza pokrenulo pravni postupak, te podsjetilo kako je sloboda govora zajamčena španjolskim ustavom.

Podsjetimo, biskup Granade u svojoj je propovijedi govorio o “sljepilu” i “nedostatku inteligencije” onih koji djeci nameću rodnu ideologiju. “Mi smo jednaki po dostojanstvu, ali nismo promjenjivi”, kazao je mons. Martinez aludirajući na biološku različitost muškarca i žene.

Njegove riječi aktivisti su proglasili govorom mržnje, te protiv njega podigli tužbu kojom su, kako kažu, jednom zauvijek željeli stati na kraj svim oblicima mržnje.

Slična sudbina u posljednje dvije godine zadesila je i druge španjolske biskupe.

Umirovljenog nadbiskupa Pamplone Fernanda Sebastiána Aguilara iz istog je razloga prijavila gej i lezbijska aktivistička grupa Colegas. U razgovoru za malaški dnevni list Diario Sur nadbiskup Aguilar izjavio je kako je “homoseksualnost nepotpun oblik seksualnosti, budući da ona ima svoj ustroj i cilj, a to je rađanje djece”. Njegove su riječi aktivisti protumačili kao izravno kršenje ustavnog prava na dostojanstvo i „jasno poticanje na mržnju i diskriminaciju“, te zatražili pokretanje istražnog postupka protiv 85-godišnjeg nadbiskupa u miru.

Žrtvom hajke prošle je godine bio i španjolski kardinal Antonio Cañizares i to zato što je u svojoj propovijedi upozorio na napade kojima su zbog rodne ideologije, gay lobija i radikalnog feminizma izložene današnje obitelji.

Na koncu, tu je i slučaj biskupa grada Alacale de Henares Juana Antonia Reiga Pla koji je nakon propovijedi na Veliki petak u kojoj je kritički progovorio o homoseksualnosti, optužen za diskriminaciju i širenje mržnje.

Premda je španjolsko tužiteljstvo na temelju slobode govora i izražavanja vjerskih uvjerenja u svim spomenutim slučajevima odbacilo optužbe, LGBT aktivisti ne odustaju od podizanja tužbi kako bi pritisak na sve one koji ne pristaju na “ideološku kolonizaciju” o kojoj govori i papa Franjo bio sve snažniji, a njihov strah od mogućih tužbi sve veći.

A na pitanje kako i na koji se način suprotstaviti duhovnom kolapsu zapadne civilizacije odgovor nudi upravo nadbiskup Javier Martinez kojega u svojem nedavnom zagrebačkom izlaganju citira poznati poljski publicist i novinar Grzegorz Górny.

“Naš svijet je poput vlaka s lokomotivom kulturnog nihilizma. Vlak juri ravno u provaliju, prema samouništenju. Ne može ga se nikako zaustaviti. Proces je otišao predaleko. Zato bi bilo dobro ako bi neki ljudi izašli iz vlaka prije provalije, zapalili vatru i počeli plesati i pjevati oko te vatre. Možda bi ih netko iz vlaka vidio i također odlučio iskrcati se prije nego što se dogodi uništenje. Zato moramo plesati i pjevati”, kaže nadbiskup Martinez. “Nećemo spasiti vlak, ali barem ćemo spasiti neke od njegovih putnika, i tako izgraditi oko vatre novu i jaču zajednicu.”

Budimo svjesni onoga što se događa u svijetu u kojem živimo! Živimo hrabro i odvažno svoju vjeru i molimo za svijet kojem živimo!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net