Umirovljeni nadbiskup Pamplone i budući kardinal Fernando Sebastián Aguilar, pod istragom je španjolskog tužilaštva nakon što ga je gej i lezbijska aktivistička grupa Colegas prijavila zbog “govora mržnje”.

fernando-sebastian

U razgovoru za malaški dnevni list Diario Sur nadbiskup je izjavio kako je „homoseksualnost nepotpun oblik seksualnosti, budući da ona ima svoj ustroj i cilj, a to je rađanje djece“.

-To nije uvreda. U našem tijelu postoje različiti nedostatci. Ja imam visoki krvni tlak. Hoću li se razljutiti ako mi to netko kaže? To je nedostatak kojega trebam ispraviti, onoliko koliko mogu. Ukazivanje na nedostatnost homoseksualnosti nije uvreda već pomoć, budući da se u mnogo slučajeva istospolna sklonost ispravnim tretmanom može izliječiti – izjavio je nadbiskup Aguilar.

Njegove su riječi aktivisti protumačili kao izravno kršenje ustavnog prava na dostojanstvo i „jasno poticanje na mržnju i diskriminaciju“, te zatražili pokretanje istražnog postupka protiv 85-godišnjeg nadbiskupa u miru.

Prema pisanju AFP-a, javni tužitelj španjolske provincije Malaga Juan Carlos Lopez, pokrenuo je predistražne radnje kako bio otkrio radi li se o kaznenom djelu.

U spomenutom razgovoru nadbiskup Aguilar spomenuo je i kako su neke izjave pape Franje o istospolnim osobama mnogi mediji izokrenuli i tumačili na pogrešan način.

-Papa je pun poštovanja prema svim ljudima, ali zbog toga neće izdati ili mijenjati nauk Crkve. Jedno je imati suosjećanje prema homoseksualnim osobama, a drugo moralno opravdavati homoseksualnu praksu – rekao je nadbiskup Aguilar.

Malaška nadbiskupija odbacila je optužbe, naglasivši da umirovljeni nadbiskup nije govorio o homoseksualnosti kao „bolesti“, te kako je riječ o „iskrivljavanju njegovih riječi“.

M.V.