Španjolski sud: Biskup nije homofob, ima pravo na svoja vjerska uvjerenja

Katolički biskup španjolskog grada Alacale de Henares, Juan Antonio Reig Pla, oslobođen je na sudu svih optužbi za širenje diskriminacije i mržnje koje su protiv njega podigle gay udruge nakon propovijedi na Veliki petak u kojoj je kritički progovorio o homoseksualnosti.

Gay

Španjolski sudac Antonio Cervera u obrazloženju izrečenom prošli tjedan pojasnio je kako je proučio sadržaj biskupove homilije, te da u njoj nije pronašao nikakve osnove za podizanje krivične prijave protiv njega.

“Cjelovita analiza biskupovih riječi pokazuje da on nije pozivao na diskriminaciju, mržnju ili nasilje prema homoseksualnim osobama. Također, u njegovoj propovijedi nije bilo uvredljivih sadržaja za homoseksualne osobe”, rekao je Cervera i nastavio: “Biskup je kritičan prema homoseksualcima, ali ne poziva na njihovu diskriminaciju”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolski sudac rekao je kako “biskup homoseksualnost tretira kao “neurednu sklonost” na što ima svako pravo u svjetlu svojih vjerskih uvjerenja i slobodu njihova izražavanja. To izražavanje nije jednako pozivu na diskriminaciju ili mržnji prema homoseksualnoj populaciji”.

Vjera ti je bitna? Klikni like i pridruži nam se:

Propovijed španjolskog crkvenog velikodostojnika bila je emitirana na državnoj televiziji, a nakon nje nekoliko udruga za gay prava podiglo je prijavu protiv njega, istodobno lansirajući kampanju u lijevim i liberalnim medijima kojoj je za cilj bila potpuna diskreditacija biskupa.

Biskup Juan Antonio Reig Pla pozdravio je presudu i rekao kako ona “ne brani samo slobodu govora, nego i vjerske slobode koje su u Španjolskoj ugrožene”.

“Postoje pojedini mediji i lobiji koji te slobode žele ograničiti pod svaku cijenu. Dobiva se dojam o organiziranoj strategiji koja za cilj ima napade na članove Katoličke crkve”, rekao je biskup.

G.A. | Bitno.net

Foto: Shutterstock.com

Objavljeno: 24. srpnja 2012.

Možda vam se svidi