Vatikan i Kina će u subotu po drugi puta obnoviti svoj privremeni sporazum o imenovanju biskupa.

Vijest je to koju je donio katolički portal Crux pozivajući se na visokopozicioniranog vatikanskog dužnosnika koji je želio ostati anoniman.

“Obnova sporazuma s Kinom zakazana je za 22. listopada 2022., bez promjene uvjeta”, kazao je izvor naglasivši kako njegove riječi ne treba shvatiti kao formalno proglašenje produljenja koje će “pravovremeno“ objaviti Tiskovni ured Svete Stolice.

Iako uvjeti sporazuma nikada nisu bili objavljeni, smatra se da je napravljen prema modelu sporazuma kojeg je Sveta Stolica sklopila s Vijetnamom. Njime je Vatikan dobio mogućnost odabira biskupa između nekoliko kandidata koje bi ponudila državna vlast.

Otkako je po prvi puta potpisan u rujnu 2018. godine, sporazum između Svete Stolice i Kine više se puta našao na meti kritika, kako zbog toga što je u protekle četiri godine imenovana tek nekolicina biskupa, tako i zbog izvještaja da vjerski život kršćana u Kini nije nimalo lakši. Štoviše, brojni izvještaji svjedoče o nastavku rušenja crkava i skidanju križeva s mjesta na kojima se kršćani okupljaju na molitvu.

Povod za propitivanje smislenosti sporazuma je i uhićenje nekadašnjeg nadbiskupa Hong Konga, kardinala Josepha Zena koje se dogodilo u svibnju ove godine.

90-godišnji Zen priveden je 11. svibnja zbog, kako se navodi, svojega djelovanja kao upravitelja fonda za pomoć prodemokratskim prosvjednicima u Hong Kongu. Tim je povodom i Europski parlament usvojio rezoluciju u kojoj je osudio uhićenje Zena kao “napad na slobode zajamčene temeljnim zakonom Hong Konga, uključujući i slobodu vjere”.

Kako stvari stoje, čini se da će unatoč brojnim kritikama sporazum između Svete Stolice i Kine i dalje biti na snazi, a logiku koja stoji iza toga je u listopadu 2020. iznio kardinal Parolin kazavši: “Mi podržavamo politiku malih koraka. Vjerujemo da je svaki rezultat, čak i ako nije upečatljiv, čak i ako nije upadljiv, čak i ako se na početku ne čini da daje velike rezultate, korak naprijed prema većoj vjerskoj slobodi.”