Europski parlament ja pozvao Vatikan “da pruži punu potporu kardinalu Josephu Zenu” te Svetoj Stolici poručio da treba “pojačati svoje diplomatske napore i utjecaj na kineske vlasti”. Naime, u rezoluciji, koja je usvojena 7. srpnja, Europski parlament je osudio uhićenje 90-godišnjeg bivšeg biskupa Hong Konga od strane kineskih vlasti i zatražio da se odbace sve optužbe protiv njega, piše CNA.

Bivši  biskup, 90-godišnji Joseph Zen, priveden je 11. svibnja zbog, kako se navodi, svojega djelovanja kao upravitelja fonda za pomoć prodemokratskim prosvjednicima u Hong Kongu. Optužen je na sudu u Hong Hongu. Europski parlament je rezoluciji, koja nije obvezujuća, osudio uhićenje Zena kao “napad na slobode zajamčene temeljnim zakonom Hong Konga, uključujući i slobodu vjere”.

Rezolucija je također prepoznala kardinala kao vodećeg zagovornika demokracije u Hong Kongu i uputila predsjednika Europskog parlamenta, malteškog katolika Roberta Metsolu, da Svetu Stolicu, kao i druge institucije, upozna sa sadržajem rezolucije.

“Europski parlament je podržao, još uvijek podržava i nastavit će podržavati Hong Kong. Ovaj parlament također nastavlja aktivno pokazivati solidarnost s hongkonškim demokratima te se protiviti kineskom komunističkom ugnjetavanju”, izjavio je Reinhard Buetikofer, vođa izaslanstva Europskog parlamenta za Kinu.

Podsjetimo,  vlasti su kardinala Zena uhitile 11. svibnja, a na slobodu je pušten istoga dana uz jamčevinu. Na sudu je izjavio kako nije kriv. Dan nakon što su vlasti Hong Konga uhitile Zena, vatikanski državni tajnik kardinač Pietro Parolin je  kazao kako se nada da kardinalovo uhićenje neće zakomplicirati dijalog Svete Stolice s Kinom.

Inače, Kardinal Zen je oštro kritizirao privremeni sporazum Svete Stolice s Kinom o imenovanju katoličkih biskupa. CNA navodi da su zagovornici ljudskih prava ovog tjedna izrazili zabrinutost nakon što je papa Franjo izjavio da “sporazum s Kinom dobro napreduje“ te “kako se nada da će u listopadu biti obnovljen”.

Dana 24. svibnja 2022. godine, na Svjetski dan molitve za Crkvu u Kini, kardinal Zen je izjavio da je Sveta Stolica “donijela nerazboritu odluku” kada je sklopila privremeni sporazum s vladom Komunističke partije Kine.

“Mučeništvo je u našoj Crkvi normalno. Možda nećemo morati podnijeti mučeništvo, ali ćemo možda morati podnijeti malo boli i očeličiti se zbog  odanosti našoj vjeri”, izjavio je Zen.

Inače, početak suđenja kardinalu Josephu Zenu i ostalim uhićenim građanima zakazan je za 19. rujna ove godine.

Više o slučaju kardinala Josepha Zena možete pročitati OVDJE.