Islamska država preuzela je odgovornost za nedjeljni krvavi napad na katoličku crkvu u Istanbulu putem svog službenog medija Aamaq.

Podsjećamo, dvojica maskiranih napadača upali su u crkvu svete Marije te ubili jednu osobu tijekom svete mise. Apostolski vikar u Istanbulu biskup Massimiliano Palinuro poručio je da je muškarac ubijen “tijekom pretvorbe”.

Žrtva je imala 52 godine, a identificiran je kao turski državljanin Tuncer Cihan.

Turski ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya poručio je u nedjelju navečer da je policija izvršila racije na 30 lokacija u Istanbulu nakon napada, tijekom kojih su uhićene dvije osobe za koje se vjeruje da pripadaju ISIL-u, javlja Catholic News Agency.

“Oba osumnjičena su strani državljani. Jedan od njih dolazi iz Tadžikistana dok je drugi ruski državljanin. Procijenili smo da pripadaju Islamskoj državi”, rekao je Yerlikaya.

Kako javlja IKA, potporu katoličkoj zajednici u Turskoj izrazio je Carigradski ekumenski patrijarh Bartolomej. Nakon što je primio vijest o napadu, Patrijarh je stupio u telefonski kontakt s apostolskim vikarom u Istanbulu te je u svoje ime i u ime Patrijarhata izrazio sućut obitelji nastradale osobe.

Na napad se osvrnuo i papa Franjo, izrazivši svoju blizinu tamošnjoj katoličkoj zajednici.