Dvojica maskirana napadača otvorila su vatru u katoličkoj crkvi u Istanbulu tijekom mise u nedjelju ujutro, ubivši jednu osobu dok je nekoliko osoba ranjeno.

Biskup Massimiliano Palinuro, apostolski vikar u Istanbulu, rekao je za EWTN da je jedan muškarac ubijen “tijekom pretvorbe” u napadu u crkvi Santa Maria Draperis u istanbulskoj četvrti Sariyer.

Turski ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya potvrdio je da se napad dogodio oko 11:40 sati po lokalnom vremenu te da je pokrenuta “potpuna istraga” o nemilom događaju. Motivi pucnjave još su u vijek nepoznati.

O napadu se oglasio i istanbulski gradonačelnik Ekrem Imamoglu koji je osudio napad u objavi na Twitteru. “Nikada nećemo popustiti onima koji pokušavaju narušiti naše jedinstvo i mir napadajući mjesta vjere u našem gradu”, napisao je Imamoglu.

Tijekom današnjeg angelusa papa Franjo izrazio je blizinu katoličkoj zajednici koja se okuplja u crkvi u kojoj se napad dogodio. „Izražavam svoju blizinu sa zajednicom crkve Santa Maria Draperis u Istanbulu, na koju je tijekom mise izvršen oružani napad u kojem je jedna osoba ubijena a nekoliko ih je ozlijeđeno“, kazao je Franjo.

Biskup Palinuro izrazio je zabrinutost za budućnost katoličke zajednice, kazavši da ako je ovo izraz vjerske nesnošljivosti „to bi onda mogao biti loš znak“. Apostolski vikar u Istanbulu ujedno je zamolio vjernike diljem svijeta da mole za Katoličku Crkvu u Turskoj.