Unatoč nedavnoj najavi iračkog premijera Mustafe al-Kadhimija o okončanju globalne koalicije protiv Islamske države, koju su predvodile SAD, irački kršćani i dalje su ugroženi i u nepovoljnom položaju, piše Nedjelja.ba.

Kadhimi je komentirao u tweetu: “Koalicija je u potpunosti završila svoju borbenu ulogu nakon prebacivanja osoblja izvan Iraka. Ubuduće, njihova će uloga biti savjetovanje i pomaganje našim sigurnosnim snagama. Zahvaljujemo vodstvu Koalicije, njezinim članovima, našim partnerima i susjedima u borbi protiv Islamske države i ponovno potvrđujemo da su naše sigurnosne snage spremne braniti naš narod.”

Samo nekoliko dana nakon ove objave Iračka uprava za borbu protiv terorizma (CTD) uhitila je tri pripadnika Islamske države u blizini Erbila, javio je ICC.

Nažalost, irački su kršćani uglavnom pobjegli iz zemlje, a onima koji su se vratili u svoj rodni grad, poput armenskog katolika Elliasa al-Saigha i njegove obitelji, život je težak. Obitelj mora putovati tri sata daleko kako bi posjetila najbližu crkvu. Žive normalno među jezidskom zajednicom, ali bez podrške lokalne skupštine i drugih kršćana njegova djeca traže bolji život u inozemstvu.

Elliasova obitelj prvotno je pobjegla 2014. Njegova supruga Mariam rekla je kako su teroristi Islamske države došli i počeli klati ljude što ih je podsjetilo na genocid nad Armencima u turskoj režiji iz vremena Prvog svjetskog rata. Naime, njezin otac je imao samo 40 dana kada je djed ubijen. “Moj djed je doputovao iz Turske u Irak preko Sirije i bio je među kršćanskim obiteljima koje su odlučile ostati s Jezidima”, rekla je Mariam.

Prema riječima dužnosnika kurdske grane oružanih snaga Iraka Peshmerge, Islamska država izvela je 229 napada u prvih 11 mjeseci 2021. što je rezultiralo s 356 mrtvih i 480 ozlijeđenih. Iz ove je statistike jasno kako nema govora o pobjedi nad Islamskom državom tako da će se kršćani uz sve probleme koje imaju stanovnici jedne nefunkcionalne države još dugo suočavati s najgorim oblicima terorizma.