Jean Vanier, pokojni osnivač Arke, vjerojatno najpoznatije svjetske mreže zajednica za brigu o osobama s intelektualnim teškoćama, upuštao se u nekonsenzualne i prisilne seksualne odnose s najmanje šest žena, pokazala je interna istraga koju je pred njegovu smrt pokrenuo vrh te organizacije.

Šest žena čija su “vjerodostojna i dosljedna” svjedočanstva skupljena u internom izvještaju bile su Vanierove suradnice, a najmanje jedna je redovnica. Istraga je također pokazala “kako nema dokaza da se Jean Vanier upustio u ovakve (seksualne, op. T.K.) odnose s osobama s intelektualnim teškoćama”, tj. štićenicima Arke.

Šokantno otkriće koje je potreslo članove ove plemenite organizacije, koja je promijenila paradigmu i odnos prema osobama s intelektualnim teškoćama, objavljeno je i na njihovim Facebook stranicama na hrvatskom. Objavu prati pismo voditelja i suvoditeljice cijele organizacije, Stephana Posnera i Stacey Cates.

Dragi prijatelji,

imamo važne vijesti koje želimo podijeliti.

U privitku je pismo međunarodnih voditelja Arke,…

Objavljuje Arka Korablja – L’Arche ZagrebSubota, 22. veljače 2020.

Jedan od članova hrvatskog ogranka Arke – Korablje poručio je za naš portal kako su ga rezultati istrage šokirali.

“Saznali smo ovo prije nekoliko dana od našeg međunarodnog izaslanika. Isplakao sam dušu i sada nam valja nositi ovaj križ. Važno je donijeti ovu tamu na svjetlo. Bez ikakvog skrivanja”, poručio je u prepisci s našim novinarom.

“Neka se Isus proslavi u ovom poniženju koje svi osjećamo, ali prije svega u životima žena koje u svojim srcima nose ove duboke rane. Osjećam veliko poštovanje prema njima. I u poniznosti molim za njih, kao i za spas Jeanove duše.”

Korijeni istrage u drugom slučaju

Prve sumnje pojavila su se 2014. kada je 14 žena otkrilo kako ih je dominikanski svećenik Thomas Philippe – prema priznanju samog Vaniera, njegov “duhovni otac” i inspiracija za pokretanje Arke – seksualno zlostavljao. No Arkin osnivač tvrdio je kako nije znao za seksualne prijestupe oca Philippea.

Kako piše kanadski Globe and Mail, koji je na uvid dobio rezultate interne istrage, idući korak dogodio se 2016. kada je jedna ženska osoba izjavila da je bila u seksualnoj vezi s Vanierom koji je aferu priznao, ali i izjavio da se radilo o konsenzualnom odnosu. Kako on nije klerik, već laik, sumnje su se brzo stišale.

No u ožujku 2019., tvrdi kanadski list, još je jedna žena posvjedočila kako je imala seksualne odnose s njim. Pritom je dodala da se poznati humanitarac upuštao u identične “mistične i duhovne” seksualne prakse kakve je prakticirao o. Thomas. Jean Vanier izjavio je tada kako se toga ne sjeća.

Interna istraga, inicirana iz vrha Arke, pokrenuta je u travnju (Vanier umire 2. svibnja) i povjerena GCPS Consultingu, organizaciji iz Ujedinjenog Kraljevstva specijaliziranoj za istrage i prevenciju seksualnog nasilja.

U pismu objavljenom na Facebook stranicama hrvatskog ogranka Arke stoji kako su potresni rezultati istrage pokazali kako je osnivač Arke s ocem Thomasom “dijelio seksualne prakse sa ženama koje su za sebe izjavile da su imale moć pristanka” (tj. odnosi su bili konsenzualni) od 1952. do 1964. kada je Arka utemeljena.

Ovdje je važno istaknuti da je Katolička Crkva još 1956. kanonski osudila i suspendirala dominikanskog svećenika (preminulog 1993. godine) te njegov “lažni misticizam” povezan sa seksualnim radnjama. Unatoč tome, ali i činjenici da mu je daljnji kontakt s malom skupinom ljudi u kojoj je bio i Vanier zabranjen, ostali su povezani do osnutka Arke 1964. godine.

Rezultati su dalje pokazali da je u kasnijim godinama, od 1970. do 2005., Vanier zlostavljao najmanje šest žena koje su djelovale unutar Arke i to, kako stoji u pismu članovima Arke, “obično u kontekstu duhovnog vodstva”.

“Neke od ovih žena duboko su ranjene tim iskustvom. Jean Vanier uputio je svaku od njih da prirodu njihovih odnosa drže tajnom. Ove žene nisu znale jedna za drugu, ali je svaka od njih iznijela slične činjenice povezane s vrlo neobičnim duhovnim ili mističnim objašnjenjima koje je Jean Vanier koristio kako bi opravdao svoje seksualno ponašanje.”

“Ovi postupci upućuju na duboko psihološki i duhovni utjecaj koji je Jean Vanier imao nad ovim ženama i ukazuju na to da je usvojio neke od izopačenih teorija i praksi oca Thomasa, koje je provodio tijekom dugog perioda.”

Potresna iskustva žrtava

Globe and Mail izvještava da je jedna redovnica otkrila kako je Vanier, nakon što je ona izrazila svoje zaprepaštenje njegovim seksualnim nasrtajima te mu rekla da je “posvećena Isusu”, odgovorio: “Ali Isus i ja, mi nismo dvoje već jedan… Isus je taj koji te voli kroz mene.”

Druga žrtva također je prenijela riječi osnivača Arke: “Ovo nismo mi, ovo su Marija i Isus. Ti si izabrana, ti si posebna, ovo je tajna.” Pritom je, piše kanadski list, mislio na Djevicu Mariju, a ne na Mariju Magdalenu.

Navodno se jedna žena suočila s Vanierom, predavši mu pismenu poruku u kojoj je istaknula da je ono što je napravio “nepodnošljivo”.

“Odgovorio mi je: ‘Mislio sam da je bilo dobro.’ Nije mi rekao ništa drugo.”

Budućnosti Arke

Činjenica da je vodstvo zajednice Arka – koja je u svijetu postala cijenjena zbog svog pionirskog i vrlo uspješnog rada s osobama s intelektualnim teškoćama – pokrenulo istragu predstavlja odmak od uobičajenih praksi prikrivanja “prljavog rublja” kojem su sklone sve organizacije.

U pismu članovima Arke voditelji su tako zamolili za oprost, istaknuli kako su “šokirani ovim otkrićima” te da ih “bezrezervno osuđuju”.

Pritom su se posebno zahvalili zlostavljanim ženama na njihovim iskazima.

“Želimo odati priznanje ženama koje su svjedočile. Kao voditelji u Arci, naš posao nije da sve nas zaštitimo od bolne istine, nego da budemo vjerni principima koji su doveli do toga da cijenimo ‘jedinstvenu vrijednost svake osobe’. Prepoznajemo hrabrost i patnju ovih žena, kao i onih koje su možda ostale tiho. Također, želimo zahvaliti onim ženama koje su prije nekoliko godina prekinule šutnju u vezi oca Thomasa Philippea i tako pomogle drugima da progovore o teretu sramote i boli.”

Osim voditeljima svake zajednice, pismo je poslano i velikim dobrotvorima bez kojih ne bi bio moguć važan posao koji članovi i volonteri Arke rade s osobama u potrebi.

“Bit će potrebno vremena i rada, uz pomoć izvan Arke, da pokušamo razumjeti ovaj dio naše povijesti i korijene ovakvog ponašanja. Moguće je i da pristignu nove informacije koje će nam pružiti bolje razumijevanje ovih događaja.”

“Kao što je i planirano, poduzet ćemo i temeljitu procjenu naših sadašnjih mjera za prevenciju zlostavljanja i zaštitu osoba s intelektualnim teškoćama i bez njih, uključujući i način na koji se u Federaciji ophodilo s prošlim ili novijim izvješćima.”

“U tjednima i mjesecima pred nama, zamolit ćemo naše voditelje da osiguraju mjesto za dijalog i potporu tako da svi članovi, s intelektualnim teškoćama i bez njih, budu imali priliku izraziti svoje osjećaje, misli i pitanja.”

“Iako rezultati našeg istraživanja i istrage utječu na sve nas, pojedinačno i zajedno, imamo dužnost prema onima koje su povrijedili ovi događaji te prema nama samima; Arka neće imati budućnost ako nismo u stanju trezveno sagledati našu prošlost”, zaključuje se u pismu.

Poljuljana ostavština Jeana Vaniera

Jean Vanier bio je kanadski filozof, teolog i humanitarac, dobitnik brojnih nagrada koji je revolucionarizirao cijeli sustav pomoći osoba s intelektualnim teškoćama.

Njegov projekt počeo je nakon što je 1960-ih posjetio ustanovu za mentalno oboljele i ostao zapanjen načinom na koje su te osobe tretirane. Godine 1964. poziva dvije osobe s intelektualnim teškoćama da dođu s njime živjeti kao prijatelji u mjesto Trosly-Breuilu na sjeveru Francuske, iz čega će kasnije izrasti Arka. Njegova osnovna filozofija bila je da osobe s poteškoćama nisu teret već učitelji nama “normalnima”.

Danas se taj apostolat razgranao u golemu mrežu od 151 zajednice u 37 zemalja.

Vanierovo ime nosi više škola u Kanadi, a pohvale njegovu radu uputio je i papa Franjo.

Upravo zbog cijenjenosti i voljenosti koju je gotovo cijeli svijet gajio prema osnivaču Arke vijest o njegovim zlodjelima mnoge je ostavila u nevjerici i šoku.

Bitno.net

Tino Krvavica | Bitno.net