Papa Franjo je rekao novinarima kako je bio obavještavan o zdravstvenom stanju Jeana Vaniera te da ga je nazvao tjedan dana prije njegove smrti.

“Slušao me je, ali je jedva moga govoriti. Želio sam mu zahvaliti za njegovo svjedočanstvo”, rekao je Sveti Otac dodavši kako je Vanier bio “čovjek sposoban vidjeti kršćanski poziv u otajstvu smrti, križa, bolesti, u otajstvu onih koji su prezreni i odbačeni”.

Papa je naglasio kako se Vanier borio za one „koji su pod opasnošću da budu osuđeni na smrt čak i prije vlastitog rođenja“.

„Jednostavno rečeno, želim zahvaliti njemu i Bogu što nam je dao ovog čovjeka s tako velikim svjedočanstvom“, rekao je Franjo.

Od Vaniera se prije njegove smrti oprostio i pariški nadbiskup Michel Aupetit, koji ga je posjetio u bolnici u kojoj je bio smješten.

“Bio je svijetao i radostan, prepuštajući sve u Božje ruke, poput djeteta koje će se vratiti u kuću svojega oca”, rekao je Aupetit.

“Njegov život bio je posvećen svjedočenju ljepote svakog čovjeka na svijetu, a prije svega onih najranjivijih. Dijelim tugu i nadu njegovih bližnjih, i od srca blagoslivljam članove Arke i Vjere i svjetla”, dodao je pariški nadbiskup.

Predsjednik Francuske biskupske konferencije također je odao počast Vanieru, pozvavši vjernike da “povjere milosrđu i nježnosti Božjoj onoga koji nas je upravo napustio” i da mole za “sve članove zajednica Arka, kao i članove zajednica Vjera i svjetlo, koji su pogođeni njegovom smrću”.

Među brojnima koji su izrazili svoju sućut povodom smrti ovog velikog kanadskog humanitarca bio je i predsjednik Australske biskupske konferencije nadbiskup Mark Coleridge.

“Spuštajući se do temelja ljudskog dostojanstva, Jean Vanier se izdigao iznad svih ideoloških borbi… Svijet je malo hladnije i mračnije mjesto bez njega. Neka počiva u miru, kao što zasigurno hoće”, napisao je Coleridge.

Ivo Džeba | Bitno.net