Nekoliko mjeseci nakon što je bivši kardinal Theodore McCarrick proglašen nesposobnim za suđenje u Massachusettsu vezano za slučaj seksualnog zlostavljanja, slično bi se moglo ponoviti i u Wisconsinu, prenosi CNA.

Ondje se McCarrick suočava s optužbama za seksualno zlostavljanje koje se navodno dogodilo u travnju 1977. u blizini kuće na Ženevskom jezeru. U tužbi se navodi da su McCarrick i “još jedan odrasli muškarac” seksualno napastovali tada 18-godišnjeg Jamesa Greina, istog čovjeka koji je podnio prijavu protiv bivšeg kardinala u Massachusettsu.

Danas 65-godišnji Grein kazao je da je drugi muškarac koji ga je navodno zlostavljao bivši nadbiskup Chicaga, pokojni kardinal Joseph Bernardin.

Kako navodi CNA, ako slučaj iz Wisconsina bude odbačen, McCarrick će i dalje biti suočen s privatnim tužbama, ali to bi moglo značiti da će izbjeći osudu za kaznena djela. McCarrick je obnašao dužnosti na najvišim razinama Katoličke Crkve, a 2019. mu je oduzet klerički stalež nakon nekoliko optužbi za seksualno zlostavljanje maloljetnika i bogoslova.

Rezultati vještačenja McCarrickove mentalne sposobnosti još nisu dostupni javnosti, ali trebali bi biti objavljeni na sljedećem saslušanju koje je zakazano za 10. siječnja.

Pritome valja primijetiti da je psihologinja koja je provela vještačenje za sud u Wisconsinu, Kerry Nelligan, ista stručnjakinja koja je provela vještačenje McCarrickova mentalnog zdravlja u slučaju Massachusetts, kada ju je angažirala optužba.

U svom prvom izvješću Nelligan je navela da McCarrick “pati od organskog procesa kognitivnog propadanja” koji se neće poboljšati.

Država Wisconsin prvotno se protivila imenovanju Nelligan kao vještakinje, ali McCarrickina obrana tražila je od suda da je imenuje jer bi to bilo “učinkovitije”.

Prema navodu iz optužbe na McCarrickov račun, “[Grein] je izjavio da je bio u vodi ispred pristaništa u rezidenciji kada su optuženik i još jedan odrasli muškarac ušli u vodu. [Grein] je izjavio da su optuženi i drugi odrasli muškarac milovali [Greinov] penis bez njegova pristanka, te su optuženi i drugi odrasli muškarac razgovarali o [Greinovom] penisu dok su bili u vodi.”

Iako se McCarricku sudi za ovaj slučaj, Grein tvrdi da ga je bivši kardinal više puta zlostavljao, te da je sa zlostavljanjima krenulo kada je imao 11 godina.