Sud u saveznoj američkoj državi Massachusetts odbacio je optužbe za seksualni napad protiv bivšeg kardinala Theodorea McCarricka, nakon što je sudac presudio da McCarrick nije mentalno sposoban za suđenje.

Devedesetdvogodišnji McCarrick bio je optužen za tri seksualna napada na tada 16-godišnjeg mladića.

Bivši kardinal ranije se izjasnio da nije kriv ni za jedan od napada koji su mu stavljeni na teret. Prema zakonu države Massachusetts za svaki od navodnih napada propisana je maksimalna kazna od pet godina zatvora.

Zahtjev za obustavljanjem procesa zbog mentalne nesposobnosti uzrokovane demencijom McCarrickovi odvjetnici su podnijeli u veljači ove godine nakon što su otkrili da je kardinal bio podvrgnut neurološkom testiranju koje je proveo psihijatar s Medicinskog fakulteta Sveučilišta John Hopkins.

Rezultati testiranja nedostupni su javnosti, no određeni dijelovi citirani su u zahtjevu za obustavljanjem procesa. McCarrick je tako bio podvrgnut kognitivnim testovima, a na dvije trećine testova njegov rezultat bio je “ispod očekivanja”.

Savezna država Massachusetts naknadno je angažirala vlastitog vještaka koji je u lipnju procijenio da se McCarrick ne čini sposobnim za nastavak suđenja.

Sva tri napada zbog kojih se sudilo bivšem kardinalu navodno su se dogodila 8. lipnja 1974., uoči vjenčanja žrtvina brata. McCarrick je bio blizak žrtvinoj obitelji te je s njima išao na obiteljska putovanja i predvodio krštenja, vjenčanja te pogrebe za članove obitelji.

Prema sudskim dokumentima, McCarrick je pristupio žrtvi tijekom prijema gostiju na zahtjev dječakova oca jer je 16-godišnjak izostajao s mise i neprimjereno se ponašao. Bivši kardinal je zatim rekao žrtvi: “Moramo otići vani kao bismo razgovarali”, nakon čega su se dogodili napadi.

Navodno je nakon seksualnog napada bivši kardinal mladiću poručio da “izmoli tri Očenaša i Zdravomariju ili se radilo o jednom Očenašu i tri Zdravomarije, kako bi ga Bog otkupio od njegovih grijeha”, stoji u dokumentima.

Iako se tijekom proteklih pet godina pojavilo mnoštvo optužbi za zlostavljanje protiv McCarricka, slučaj iz Massachusettsa bio je samo jedan od dva u kojem je protiv njega podignuta optužnica za kazneno djelo, budući da su drugi slučajevi pali u zastaru.

Preostali slučaj protiv McCarricka vodi se u saveznoj državi Wisconsin, a u njemu je bivši kardinal optužen da je 1970-ih godina seksualno napao tinejdžera.

Muškarac koji je navodna žrtva kazao je da je McCarrick bio blizak njegovoj obitelji te da je imao 11 godina kada se McCarrick prvi put pojavio gol pred njim te ga ubrzo nakon toga počeo seksualno napadati.