Poglavar Ciparske pravoslavne Crkve arhiepiskop Hrizostom II. spomenuo je tijekom Božanske liturgije slavljene 24. listopada ime mitropolita Epifanija, poglavara Ukrajinske pravoslavne Crkve.

Njegovim činom Ciparska pravoslavna Crkva postala je četvrta pravoslavna Crkva koja je priznala autokefalnost nedavno proglašene Ukrajinske pravoslavne Crkve.

U svojoj izjavi, arhiepiskop Hrizostom II. poručio je kako njegova odluka služi Pravoslavlju i ciparskoj Crkvi, premda se određene osobe s njom neće složiti, te kako je njegov jedini interes – Pravoslavlje.

U pismu carigradskom patrijarhu Bartolomeju, čiji je sadržaj javno objavljen na portalu Orthodox Times, arhiepiskop Hrizostom II. pojasnio je kako je neutralnost glede autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne Crkve koju je ciparska Crkva zauzela prošle godine, bila u službi Pravoslavlja i njegova dobra, no kako se takva pozicija pokazala besplodnom. Stoga je, nakon mnogo molitve i promišljanja, odlučio spomenuti ukrajinskog mitropolita Epifanija i tako priznati autokefalnost Ukrajinske pravoslavne Crkve.

Ciparski arhiepiskop u pismu je pozvao poglavare ostalih pravoslavnih Crkava da priznaju zakonitu odluku carigradskog patrijarha, podsjetivši kako su sve lokalne pravoslavne Crkve, osim drevnih apostolskih Istočnih Crkava, svoju autokefalnost zadobile tomosom Carigradske patrijaršije koji ograničava njihovo djelovanje.

„Svaka lokalna Pravoslavna Crkva treba i mora ostati u okvirima svojih granica i ne može intervenirati na područjima druge lokalne Pravoslavne Crkve ređenjem episkopa“, napisao je arhiepiskop Hrizostom II. u pismu patrijarhu Bartolomeju I., upozorivši kako Ruska pravoslavna Crkva prelazi svoje granice djelujući na područjima drugih lokalnih Crkava (u Gruziji, Ukrajini, Poljskoj, Rumunjskoj), dok istovremeno prosvjeduje zbog zakonitih odluka carigradskog patrijarha.“

Podsjećamo kako su Ukrajinsku pravoslavnu Crkvu do sada priznale Carigradska patrijaršijaGrčka pravoslavna Crkva, te Aleksandrijska patrijaršija.

Odluka arhiepiskopa Hrizostoma očekivano je naišla na oštre kritike u pravoslavnim krugovima, pa čak i na samom Cipru. Među prvima je tako reagirao limasolski mitropolit Atanazije koji je nakon spominjanja mitropolita Epifanija napustio liturgiju.

„Nisam razgovarao s arhiepiskopoom. Otišao sam kako ne bih izgovorio riječi koje ne bih želio reći. Ciparskom Crkvom upravlja Sveti Sinod. Arhiepiskop je poglavar Crkve, ali on ne može sam odlučivati. Niti arhiepiskop bez Sinoda, niti Sinod bez arhiepiskopa“, kazao je limasolski mitropolit koji je zajedno s trojicom ciparskih poglavara (mitropolitom Nikiforom, Izaijom i episkopom Nikolaosom) potpisnik izjave kojom se osuđuje odluka Hrizostoma II. o priznanju Ukrajinske pravoslavne Crkve, prenosi Orthodox Times.

Četvorica potpisnika izrazila su svoje žaljenje njegovim postupkom i podsjetili kako je na susretu članova Svetog Sinoda početkom rujna izraženo mišljenje kako arhiepiskop ne može ići putem priznanja, te kako je i sam arhiepiskop kazao da neće priznati autokefalnost Ukrajinske pravoslavne Crkve, budući da su članovi Sinoda razjedinjeni u stavovima.

U svojem pismu, četvorica ciparskih crkvenih poglavara pozvala su arhiepiskopa Hrizostoma da što prije poništi svoju nezakonitu i nevažeću odluku, te pozvali episkope ciparske Crkve da što prije zatraže zasjedanje Svetog Sinoda kako bi se o svemu zajedničnki raspravljalo, te donijela zajednička odluka.

Limasolski mitropolit kazao je kako se odluke Svetog Sinoda donose većinom glasova, te kako je spreman prihvatiti svaku odluku Sinoda, bila ona i u suprotnosti s njegovim stavovima.

Mitropolit je komentirao i reakciju Ruske pravoslavne Crkve koja je iz diptiha već izbacila ime arhiepiskopa Hrizostoma, kazavši kako je to vrlo bolna situacija, te kako ne zna hoće li to biti jedine posljedice.

Odluka ciparskog poglavara s veseljem je pak dočekana u Ukrajinskoj pravoslavnoj Crkvi na čijoj je službenoj Facebook stranici objavljena zahvala arhiepiskopu Hrizostomu I.

„Ciparska Crkva, jedna od najstarijih Crkava koja je priznanje autokefalnosti dobila na Trećem ekumenskom saboru, na desetom mjestu u Diptihu, pridružila se priznanju Tomosa o autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne Crkve i postala četvrta Crkva koja je priznala Ukrajinsku pravoslavnu Crkvu nakon Ekumenske patrijaršije, Grčke Crkve, te Aleksandrijske patrijaršije. Zahvaljujemo našoj pravoslavnoj braći, a posebno njegovom blaženstvu arhiepiskopu Hrizostomu, na potpori u teškim vremenima, te molimo za njih, ciparsku Crkvu i narod Cipra“, stoji u službenoj objavi Ukrajinske pravoslavne Crkve

Ukrajinska pravoslavna Crkva formalno se odvojila od Ruske pravoslavne Crkve u prosincu 2018. godine, izabravši za poglavara mitropolita Epifanija, 39-godišnjeg biskupa Kijevske patrijaršije. Carigradski patrijarh tomos o autokefalnosti, tj. crkveni akt kojim patrijarh i sabor jedne pravoslavne mjesne Crkve drugoj Crkvi priznaje status autokefalnosti ili autonomnosti, dodijelio je mitropolitu Epifaniju 6. siječnja 2019. godine. Nakon što je carigradski patrijarh Bartolomej Ukrajinskoj pravoslavnoj Crkvi Kijevske patrijaršije odlučio dati status autokefalne Crkve, Sinod Ruske pravoslavne Crkve odlučio je prekinuti molitveno spominjanje carigradskog patrijarha u bogoslužjima, susluženje s biskupima Carigradske patrijaršije, te sudjelovanje Ruske pravoslavne Crkve u svim tijelima kojima predsjedaju ili supredsjedaju predstavnici Carigradske patrijaršije. Vrlo brzo uslijedila je odluka i o prekidu euharistijskog zajedništva s Carigradskom patrijaršijom, a potom i  s drugim Crkvama koje su priznale Ukrajinsku pravoslavnu Crkvu.

Više o ovoj temi možete pročitati OVDJE.