Nakon što je odlukom Svetog Sinoda Grčka pravoslavna Crkva priznala autokefalnost Ukrajinskoj pravoslavnoj Crkvi, Sveti Sinod Ruske pravoslavne Crkve donio je odluku kako će „prekinuti molitveno i euharistijsko zajedništvo s episkopima grčke Crkve koji su stupili ili stupaju u molitveno i euharistijsko zajedništvo s predstavnicima ukrajinskih nekanonskih raskolničkih zajednica“.

Kako prenosi portal Pravmir, odluka je donesena nakon izvanrednog zasjedanja Sinoda Ruske pravoslavne Crkve na čelu s patrijarhom Kirilom, a na kojemu se raspravljalo o aktualnim događanjima povezanima uz „upad Carigradske patrijaršije na kanonski teritorij Ukrajinske pravoslavne Crkve i odlukama posljednjeg zasjedanja Svetog Sinoda Grčke pravoslavne Crkve“.

U službenoj izjavi, ruski episkopi su istaknuli kako je Ruska pravoslavna Crkva više puta upozorila grčku Crkvu o poteškoćama s kojima se u posljednje vrijeme suočava „kanonska Ukrajinska pravoslavna Crkva“, te kako je patrijarh Kiril u bratskom pismu pozvao grčkog arhiepiskopa Jeronima da ne poduzima nikakve ishitrene, jednostrane poteze, već pričeka okupljanje svih pravoslavnih poglavara i rješavanje problema u duhu jedinstva i sabornosti.

Sveti Sinod Ruske pravoslavne Crkve upozorio je i na zbrku izazvanu medijskim napisima kako je Grčka pravoslavna Crkva priznala autokefalnost Ukrajinske pravoslavne Crkve, a čega, prema tumačenju ruskih episkopa, nema u službenom priopćenju Grčke pravoslavne Crkve.

„Ako bi ukrajinski raskol doista bio priznat od strane Grčke pravoslavne Crkve ili njezina poglavara – u smislu zajedničkog služenja i liturgijskog spomena predvodnika raskola ili u obliku službenih pisama – bilo bi do žalosno svjedočanstvo produbljenja podjela u obitelji mjesnih pravoslavnih Crkvi. Punu odgovornost za ovu podjelu snosio bi najprije carigradski patrijarh Bartolomej,a potom one političke snage zbog čijih je interesa legalizirana ukrajinska shizma“, stoji u izjavi Svetog Sinoda Ruska pravoslavne Crkve.

Na koncu, Sinod je potvrdio kako će „Njegova Svetost patrijarh Moskve i cijele Rusije Kiril prestati spominjati ime Njegova Blaženstva arhiepiskopa Atene i cijele Grčke u diptisima, ako bi grčki poglavar u liturgiji počeo  spominjati poglavare ukrajinskih raskolničkih skupina ili na drugi način izrazio priznanje ukrajinskog crkvenog raskola“.

Čini se kako će odluka Svetog Sinoda RPC vrlo brzo stupiti na snagu, budući da je na jučerašnjoj svečanoj liturgiji u Solunu, koju su u zajedništvu s drugim episkopima slavili patrijarh carigradski Bartolomej i arhiepiskop Grčki Jeronim, spomenuto ime poglavara nedavno proglašene Ukrajinske pravoslavne Crkve mitropolita Epifanija. Bilo je to prvo liturgijsko spominjanje mitropolita Epifanija u Grčkoj pravoslavnoj Crkvi i potvrda nedavnog grčkog priznanja autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne Crkve. Na koncu liturgije, patrijarh Bartolomej zahvalio je arhiepiskopu Jeronimu na priznavanju Ukrajinske pravoslavne Crkve i bliskosti Carigradu.

Mediji prenose kako su neki grčki episkopi, među kojima je i pirejski mitropolit Serafim, upozorili arhiepiskopa Jeronima na opasnost raskola unutar Grčke pravoslavne Crkve, te ga zamolili da ne spominje mitropolita Epifanija.

Podsjetimo, Sveti sinod Grčke pravoslavne Crkve prošloga je tjedna odlučio priznati autokefalnost Ukrajinske pravoslavne Crkve. Time je Grčka pravoslavna Crkva postala prva Pravoslavna Crkva nakon Carigradske patrijaršije koja je priznala samostalnost nedavno proglašene Ukrajinske pravoslavne Crkve.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net