ISTRAŽIVANJE BRITANSKIH ZNANSTVENIKA

Istraživanje pokazalo: Hodočašća u mjesta poput Lurda pomažu onima koji pate od stresa na poslu

Anksioznost i stres na poslu, problem je s kojim se susreće sve više ljudi. Tim znanstvenika otkrio je kako vam u nošenju s tim problemima mogu pomoći hodočašća u sveta mjesta poput Lurda.

stres na poslu

Hodočašće na mjesta poput Lurda blagotvorno djeluje na stres na poslu/Foto: Ronald Bolante

Hodočašća na sveta mjesta poput Lurda mogu blagotvorno djelovati na mentalno i tjelesno zdravlje osoba koje se bore s velikim stresom na poslu, rezime je trogodišnjeg istraživanja britanskih znanstvenika.

Kako javlja The Telegraph, istraživanje su proveli znanstvenici s dvaju britanskih sveučilišta, Lancaster i Strathclyde, predvođeni doktoricom Leighanne Higgins.

U razgovoru za The Telegraph, doktorica Higgins istaknula je kako bi tvrtke u Britaniji trebale razmisliti o ponudi “emocionalnih obnova” u stilu hodočašća za zaposlenike što bi im moglo pomoći u prevenciji sindroma izgorjelosti koji se često pojavljuje kod zaposlenika izloženih povećanom stresu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Naše istraživanje je korisno stoga što pokazuje način na koji tvrtke mogu njegovati emocije za postizanje dobrobiti, osobito u društvu u kojem se dijeljenje i pokazivanje osjećaja u javnosti smatra neprimjerenim.”

Higgins je također istaknula kako bi putovanje i održavanje treninga za zaposlenike na mjestima poput Lurda moglo ublažiti anksioznost i stres na poslu te poboljšati mentalno zdravlje zaposlenika.

“Takva se okruženja smatraju sigurnim prostorima”, dodala je, poručivši kako je vjerojatno da će zahtjevi za hodočašćima i dalje bilježiti rast na tržištu.

Istraživanje koje je provedeno u obliku intervjua s hodočasnicima, posjetiteljima Lurda, pokazalo je i kako posjet svetim mjestima posebno pomaže muškarcima.

Lurd (Lourdes), mali grad s oko 15 tisuća žitelja, u jugozapadnoj Francuskoj, na rijeci Gave de Pau u Pirenejima, značajno je i omiljeno hodočasničko odredište. Godine 1858., četrnaestogodišnjoj Bernardici Soubirous, u tom se mjestu osamnaest puta ukazala Blažena Djevica Marija. Papa Pio IX. ovlastio je 1862. mjesnog biskupa da dopusti štovanje Blažene Djevice Marije Lurdske. Bernardette Soubirous proglašena je blaženom 1927., a svetom 1933. Godišnje Lurd, mjesto gdje su se dogodila i danas se događaju brojna čudesa, posjeti više od 6 milijuna hodočasnika.

*Pročitajte više: VIDEO Detalji posljednjeg čuda u Lurdu: ‘Do tog dana sam se kretala samo uz pomoć proteze i morfija’

Tino Krvavica, The Telegraph | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 25. travnja 2019.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi