Hodočašća na sveta mjesta poput Lurda mogu blagotvorno djelovati na mentalno i tjelesno zdravlje osoba koje se bore s velikim stresom na poslu, rezime je trogodišnjeg istraživanja britanskih znanstvenika.

Kako javlja The Telegraph, istraživanje su proveli znanstvenici s dvaju britanskih sveučilišta, Lancaster i Strathclyde, predvođeni doktoricom Leighanne Higgins.

U razgovoru za The Telegraph, doktorica Higgins istaknula je kako bi tvrtke u Britaniji trebale razmisliti o ponudi “emocionalnih obnova” u stilu hodočašća za zaposlenike što bi im moglo pomoći u prevenciji sindroma izgorjelosti koji se često pojavljuje kod zaposlenika izloženih povećanom stresu.

“Naše istraživanje je korisno stoga što pokazuje način na koji tvrtke mogu njegovati emocije za postizanje dobrobiti, osobito u društvu u kojem se dijeljenje i pokazivanje osjećaja u javnosti smatra neprimjerenim.”

Higgins je također istaknula kako bi putovanje i održavanje treninga za zaposlenike na mjestima poput Lurda moglo ublažiti anksioznost i stres na poslu te poboljšati mentalno zdravlje zaposlenika.

“Takva se okruženja smatraju sigurnim prostorima”, dodala je, poručivši kako je vjerojatno da će zahtjevi za hodočašćima i dalje bilježiti rast na tržištu.

Istraživanje koje je provedeno u obliku intervjua s hodočasnicima, posjetiteljima Lurda, pokazalo je i kako posjet svetim mjestima posebno pomaže muškarcima.

Lurd (Lourdes), mali grad s oko 15 tisuća žitelja, u jugozapadnoj Francuskoj, na rijeci Gave de Pau u Pirenejima, značajno je i omiljeno hodočasničko odredište. Godine 1858., četrnaestogodišnjoj Bernardici Soubirous, u tom se mjestu osamnaest puta ukazala Blažena Djevica Marija. Papa Pio IX. ovlastio je 1862. mjesnog biskupa da dopusti štovanje Blažene Djevice Marije Lurdske. Bernardette Soubirous proglašena je blaženom 1927., a svetom 1933. Godišnje Lurd, mjesto gdje su se dogodila i danas se događaju brojna čudesa, posjeti više od 6 milijuna hodočasnika.

*Pročitajte više: VIDEO Detalji posljednjeg čuda u Lurdu: ‘Do tog dana sam se kretala samo uz pomoć proteze i morfija’

Tino Krvavica, The Telegraph | Bitno.net