17 kršćanskih misionara, među kojima su žene i djeca, oteto je u subotu na Haitiju.

Otete osobe pripadaju organizaciji Christian Aid Ministries iz SAD-a, a u trenutku napada bili su u posjetu lokalnom sirotištu. U grupi je bilo šest muškaraca, šest žena i petoro djece*, javlja CNA.

Policija smatra kako je otmice izvršila zloglasna banda “400 Mawozo”, odgovorna za brojne slične zločine na Haitiju.

Tako su u travnju pripadnici bande oteli petoricu svećenika, dvije redovnice te tri laika, držeći ih tjednima u zatočeništvu. Slučaj je izazvao međunarodnu pažnju, a otmičari su kao otkupninu tražili milijun dolara. Nije poznato je li otkupnina plaćena, no sve su osobe kasnije puštene na slobodu.

Dvije hrvatske redovnice, s. Ana Uložnik i sestra Liberija Filipović, koje djeluju kao misionarke na Haitiju, poručile su tada u pismu javnosti kako su otmice zbog zarade sve češće, a bande više i ne biraju žrtve.

“Među otetim osobama su bile osobe raznih staleža i funkcija… U posljednje vrijeme više nije ni bilo bitno tko si… nego, ako si se našao na putu, a bande tuda prolazile, bio si njihov plijen… Tako je među otetima završila i djevojka koja je inače prodavala kikiriki da bi se školovala… Izašla je iz škole, našla se na cesti kojom su prolazili i nju su oteli.”

Haiti, karipska država koja zauzima otprilike trećinu otoka Hispaniole, već je neko vrijeme poprište rastućeg nasilja i siromaštva, potpomognutog prirodnim tragedijama, a katolički biskupi takvo su stanje usporedili s “padom u pakao“.

Podsjećamo, uz već spomenuti porast otmica, zemlja je u posljednjih nekoliko mjeseci svjedočila atentatu na predsjednika, uličnim ubojstvima te potresu koje je odnio više od 2200 života.

*Christian Aid Ministries naknadno je ispravio podatke o otetim osobama