Nakon što su u prosvjedima zbog smrti Georgea Floyda diljem SAD-a srušeni i uklonjeni spomenici Georgeu Washingtonu, Ulyssesu S. Grantu, svetom Juníperu Serri i drugim ličnostima iz američke povijesti, na red bi mogao doći i “bijeli Isus”.

Za to se, naime, založio Shaun King – ljevičarski aktivist za crnačka prava kojeg Wikipedia te poznati mediji poput Washington Posta i Buzzfeeda nazivaju istaknutim glasom pokreta “Black Lives Matter”.

King je na svom Twitter profilu, gdje ima milijun i sto tisuća pratitelja, napisao: “Da. Smatram da se trebaju maknuti kipovi bijelog Europljanina za kojeg tvrde da je Isus. Oni su oblik bijele nadmoći. Uvijek su bili. Znate gdje je, prema Bibliji, Isusova obitelj otišla kako bi se sakrila i uklopila? EGIPAT! Nije (otišla) u Dansku. Srušite ih.”

Tweet je prikupio više od 9 tisuća lajkova, no njegov autor, koji se deklarira kršćaninom te je čak više godina služio kao pastor, tu se nije zaustavio.

U idućoj poruci dodao je kako se i “svi murali te vitraji s bijelim Isusom, i njegovom europskom majkom, i njihovim bijelim prijateljima” trebaju ukloniti.

“Oni predstavljaju odvratan oblik bijele nadmoći. Stvoreni kao alati opresije. Rasistička propaganda. Sve ih treba srušiti”, dodao je King.

‘Crkve su sljedeće na redu’

Tweetovi su izazvali brojne negativne reakcije konzervativnih autora.

Rod Dreher, autor Benediktove opcije, tako je napisao kako su, nakon rušenja i vandaliziranja spomenika, crkve sljedeće na popisu “ljevičarskih, rasističkih vandala”.

Dreher je u tekstu, uz Kingov tweet, objavio i slike episkopalne crkve sv. Ivana u Washingtonu koju su prosvjednici išarali grafitima, napisavši slova BHAZ (Black House Autonomous Zone – Autonomna zona crna kuća). Crkva se inače nalazi nasuprot Bijele kuće.

Drugi su pak istaknuli činjenicu da su se lik Isusa Krista, kao i likovi Djevice Marije te drugih svetaca, stoljećima prikazivali s etničkim karakteristikama kulture u kojoj su nastala određena umjetnička djela. Slične aktivnosti kroz stoljeća su poticali i misionari koji su nove kulture upoznavali s kršćanskom religijom.

Kao primjer navedimo da se Krist u mnogim crkvama i umjetničkim djelima u Africi prikazuje kao pripadnik crne rase, a na ovom portalu objavili smo i prikaze “korejskog Isusa” te Djevice Marije iz različitih kultura.

S druge strane, u europskoj kulturi postoji rašireno štovanje “crne Madone”.

Naime, u nekoliko velikih marijanskih svetišta časte se prikazi tamnopute Djevice Marije (ponekad s jednako tamnoputim Isusom). Kao primjer možemo navesti Gospu od Loreta u Italiji i Gospu od Montserrata u Španjolskoj.

Nama, pak, najbliži primjer svakako je Marija Bistrica gdje se štuje crni kip Majke Božje s Djetetom.

Prosvjedi protiv rasizma praćeni nasiljem

Diljem SAD-a već mjesec dana odvijaju se prosvjedi zbog smrti Georgea Floyda, Afroamerikanca kojem je bijeli policajac tijekom uhićenja klečao na vratu, premda je Floyd više puta ponovio da ne može disati.

Prosvjede su na nekim mjestima, pak, pratili nasilni ekscesi poput spomenutog rušenja kipova, pljačkanja trgovina i obrta te vandaliziranja vjerskih objekata.

Američki predsjednik Donald Trump dao je, pak, dopuštenje saveznoj vlasti da uhiti svakoga tko sudjeluje u uništavanju spomenika na federalnoj zemlji, uz kaznu do 10 godina zatvora.

O problemu rasizma te nasilja oglasio se i papa Franjo poručivši kako “s velikom zabrinutošću” prati “bolne socijalne nemire” u SAD-u.

“Dragi prijatelji, ne smijemo tolerirati i zatvarati oči pred bilo kojom vrstom rasizma ili isključivosti, a pretvarati se da branimo svetost svakog ljudskog života. Istodobno, moramo priznati da je ‘nasilje koje se događa posljednjih nekoliko noći autodestruktivno i šteti samim ljudima. Nasiljem se ništa ne postiže, a mnogo gubi’. Danas se pridružujem crkvi Svetoga Pavla i Minneapolisu, kao i čitavim Sjedinjenim Američkim Državama u molitvi za pokoj duše Georgea Floyda i svih ostalih koji su izgubili živote zbog grijeha rasizma. Molimo za utjehu obitelji i žalošću shrvanih prijatelja kao i za nacionalno pomirenje i mir za kojim čeznemo. Neka Gospa Guadalupska, Majka Amerika, bude zagovornicom svih koji rade za mir i pravdu u vašoj zemlji i svijetu”, rekao je Papa na kraju opće audijencije 3. lipnja.

Dodajmo kako se prosvjedima u SAD-u priključilo nekoliko katoličkih biskupa te brojni pripadnici klera i redovničkih ustanova.

*Članak je nadopunjen s novim detaljima i informacijama