Papa Franjo je u srijedu nazvao biskupa El Pasa Marka Seitza nakon što je ovaj biskup sudjelovao u molitvenom prosvjedu za Georga Floyda, donosi CNA.

Biskup je lokalnim medijima ispričao kako je telefonski poziv primio ujutro 3. lipnja, a trajao je dvije do tri minute. Papa i biskup su pričali na španjolskom, a papa Franjo je tijekom poziva čestitao biskupu u državi Teksas.

„Svetom Ocu sam rekao kako sam osjećao dužnost pokazati našu solidarnost prema onima koji trpe“, izjavio je biskup.

Biskup Mark Seitz je bio prvi katolički biskup koji se nakon Floydove smrti pridružio prosvjedima protiv rasne nepravde i policijske brutalnosti. Zajedno s grupom svećenika iz svoje biskupije biskup Seitz je 1. lipnja devet minuta klečao u molitvi za Floyda.

Papa Franjo je istoga dana nazvao i predsjednika Američke biskupske konferencije nadbiskupa Josea Gomeza kako bi tijekom ovoga teškog razdoblja nemira izrazio svoju bliskost i solidarnost s Amerikancima.

Inače, papa Franjo se u srijedu ujutro, tijekom svoje tjedne opće audijencije, preko livestreama obratio svim američkim katolicima te ih pozvao da mole za dušu Georga Floyda i sve žrtve rasizma. Također je naglasio kako se nasiljem ne može ništa pomoći. „Molimo za utjehu obitelji i žalošću shrvanih prijatelja kao i za nacionalno pomirenje i mir za kojim čeznemo“, izjavio je tom prilikom papa Franjo.