Žalbeni sud u New Yorku jednoglasno je presudio kako posmrtni ostaci Sluge Božjeg Fultona Sheena trebaju biti prebačeni u Peoriju, grad u saveznoj državi Illinois. Odluka je to koja bi mogla biti jedan od presudnih koraka u beatifikaciji pokojnog američkog nadbiskupa.

Biskupija Peorije izdala je priopćenje kojim je pozdravila odluku suda i pozvala nadbiskupiju New York da “prekinu svoj neuspješnu pravnu borbu, čiji je jedini rezultat bio tri presude protiv njih.”

“Daljnja žalba ne samo da bi bila nešto što je dosad nezapamćeno, nego i iznimno skupo svim uključenim stranama… Sada je vrijeme da se završi ovo pravno povlačenje i započnemo posljednju fazu kauze za beatifikaciju nadbiskupa Fultona Sheena”, stoji u priopćenju.

Sukob oko Sheena potječe još od 2002. godine kada je biskupija Peoria preuzela kauzu za kanonizaciju nakon što je nadbiskupija New York to odbila učiniti. Kauza je zaustavljena 2014., a biskup Peorije, Daniel Jenky, je kao razlog zaustavljanja naveo da je Sveta stolica zatražila prebacivanje tijela nadbiskupa Sheena u Peoriju radi nastavka procesa. Nadbiskupija New York, s druge strane, tvrdi kako su iz Vatikana poručili da se s kauzom može nastaviti bez obzira na to gdje su pokojnikovi posmrtni ostaci.

Fulton Sheen je za života bio vezan uz obje biskupije. S 24 godine je bio zaređen za svećenika biskupije u Peoriji, dok je u 61. godini zaređen za pomoćnog biskupa New Yorku. Nakon što je 1966. postao biskupom Rochestera obnašao je službu do 1969. kada se umirovio i vratio u New York.

Nakon Sheenove smrti, tadašnji nadbiskup New Yorka, Terence Cooke, pitao je Joanu Sheen Cunningham, Sheenovu nećakinju i najbližu srodnicu za dopuštenje da se posmrtni ostaci pokopaju u kripti katedrale svetog Patrika. Cunningham je na to pristala, ali nakon što se otvorila mogućnost Sheenove kanonizacije, podržala je biskupiju Peoria i zatražila od suda da se posmrtni ostaci njezinog ujaka premjeste u katedralu svete Marije u Peoriji.

Odluka suda donesena prošle godine, koju je žalbeni sud sada potvrdio, temeljila se upravo na argumentu da “uzevši u obzir cjeloživotnu predanost Katoličkoj Crkvi, nema smisla da bi on (Sheen) radije odabrao lokaciju (New York) nad prilikom da postane svet.”

Postoje dobri izgledi da će nadbiskup Sheen biti proglašen blaženim ubrzo po završetku ove neugodna pravne bitke oko njegovih posmrtnih ostataka budući da je upravo 2014. godine, kada je proces pauziran, Vatikansko medicinsko povjerenstvo potvrdilo čudesno ozdravljenje po njegovom zagovoru. Te je godine rođen dječak čije je srce punih sat vremena stalo s kucanjem. Nakon što su se njegovi roditelji pomolili Bogu po zagovoru nadbiskupa Sheena, srce je čudesno ponovno proradilo.

Ipak, moglo bi se dogoditi da taj trenutak bude odgođen još neko vrijeme, budući da su iz katedrale svetog Patrika u New Yorku poručili kako se “ne slažu se s odlukom suda”, te da će “dati svojim odvjetnicima da je pažljivo pregledaju prije nego što odluče o daljnjim koracima.”

Ivo Džeba | Bitno.net