Papa Franjo prihvatio je odreknuće nadbiskupa Wolfganga Haasa od službe pastoralnog vođenja nadbiskupije Vaduz (Lihtenštajn). Priopćio je to u srijedu 20. rujna Tiskovni ured Svete Stolice.

Povijest Haasove biskupske službe je zanimljiva. Naime, njega je godine 1998. kao 39-godišnjaka Ivan Pavao II. imenovao koadjutorom biskupije Chur u Švicarskoj, a biskupom je postao 1990. godine. Haas je tijekom biskupske službe nerijetko bio izložen kritikama zbog kadrovskih odluka i smjera kojim je vodio biskupiju, pa je 1997. godine Ivan Pavao II. odlučio izdvojiti Lihtenštajn iz biskupije Chur kojoj je dotada pripadao i dati Haasu stolicu nadbiskupa Vaduza.

Haas je, između ostaloga, poznat kao ljubitelj tradicionalne latinske mise, a pažnju je na sebe privukao 2021. godine kada je odbio uključiti svoju nadbiskupiju u sinodalni proces koji je započeo papa Franjo.

“Smatram da se u našoj maloj nadbiskupiji moguće suzdržati od izvršavanja tako kompleksne, a ponekad čak i komplicirane procedure, koja u našem dijelu svijeta riskira postati ideološkom”, rekao je tom prilikom Haas.

U svojoj oproštajnoj poruci vjernicima, nadbiskup je kazao: „Gledajući unatrag na svoj biskupski mandat, dobro sam svjestan svojih osobnih nedostataka, dapače mnogih manjkavosti i ograničenja. Ponizno i s povjerenjem prepuštam sud o ovoj stvari na milost pravednog Vječnog Suca.”

“Čiste savjesti mogu reći da nikome nisam htio nauditi. Možda ponekad jednostavno nisam shvaćao da su ova ili ona riječ ili ponašanje mogli povrijediti. Ipak, molim za strpljenje i oprost sve one koji su doživjeli ili osjetili nešto od toga”, dodao je Haas, kazavši kako se nada provesti ostatak svojih godina “ponajprije u povučenosti nalik samostanskoj”.

Uz prihvaćanje Haasova odreknuća, Papa je imenovao austrijskog biskupa Benna Elbsa iz Feldkircha apostolskim administratorom sede vacante et ad nutum Sanctae Sedis („stolica je upražnjena i na raspolaganju je Svetoj Stolici”) iste nadbiskupije.

Uoči Haasova 75. rođendana katolici u Lihtenštajnu pitali su se hoće li njihova nadbiskupija koja broji oko 28 000 katolika opstati nakon njegova odreknuća ili će se pripojiti nekoj od susjednih biskupija. Dilemu je otklonio vatikanski “ministar vanjskih poslova”, nadbiskup Paul Richard Gallagher, koji je u travnju kazao da će Vaduz ostati samostalna nadbiskupija.