Nadbiskup lihtenštajnskog Vaduza Wolfgang Haas kazao je kako njegova nadbiskupija neće sudjelovati u dvogodišnjem globalnom sinodalnom procesu u Crkvi zbog, kako je rekao, straha od ideologizacije, prenosi CNA.

“Smatram da se u našoj maloj nadbiskupiji moguće suzdržati od izvršavanja tako kompleksne, a ponekad čak i komplicirane procedure, koja u našem dijelu svijeta riskira postati ideološkom”, napisao je 73-godišnji nadbiskup.

Lihtenštajn je jedna od najmanjih zemalja u Europi koja ima oko 38 000 stanovnika od čega su njih oko 73% katolici.

Objašnjavajući zašto drži da se njegova nadbiskupija ne treba uključivati u globalni proces, Hass je rekao: “S jedne strane, bliski odnosi u našim župama omogućuju brz i jednostavan uzajamni kontakt između svećenika i laika, tako da je intelektualna i duhovna razmjena uvijek bila, i još uvijek jest, moguća.”

“U župnim i crkvenim vijećima, baš kao i u školama, društvenim i dobrotvornim institucijama te u obrazovnim ustanovama, postoji neprekidan odnos između zainteresiranih ljudi u kojem se može ostvariti odgovorna, taktična i osjetljiva interakcija”

“S druge strane, ionako se konzultacije mogu provoditi na različitim nivoima, pa tako i na biskupijskom nivou, iako trenutno – zbog pandemije – nije sve moguće ostvariti kroz osobne susrete”, napisao je Hass

One koji žele izraziti svoje želje, brige i prijedloge, nadbiskup je pozvao da to učine kontaktirajući njegov ured ili ured generalnog vikara.

Sinodski hod u kojega je uključena globalna Crkva podijeljen u tri dijela koji će se odvijati tijekom iduće dvije godine – dijecezanski, kontinentalni i univerzalni. Obuhvatit će savjetovanja i razlučivanja te završiti u listopadu 2023. u Rimu.

Hod je započeo 10. listopada euharistijskim slavljem kojega je predvodio papa Franjo u Bazilici sv. Petra, a pojedini biskupi u Hrvatskoj pozvali su vjernike da se uključe u sinodalni hod u svojim biskupijama.