Francuski biskupi sjede metar udaljeni jedan od drugoga tijekom susreta s Papom/Foto: Vatican MediaFrancuski biskup koji je prošlog tjedna posjetio Vatikan pozitivan je na koronavirus, objavila je njegova biskupija u ponedjeljak.

Kako javlja Catholic News Agency, biskup Angera, Emmanuel Delmas testiran je 15. ožujka navečer. Iz biskupije tvrde kako je prve simptome osjetio tijekom boravka u Rimu.

Trenutno se procjenjuje da je vrijeme inkubacije koronavirusa između 2 i 14 dana.

Delmas je središte Katoličke Crkve posjetio u sklopu delegacije od 31 francuskog biskupa koji su 9. ožujka sudjelovali u pohodu ad limina papi Franji.

Fotografija koju je s tog događaja objavila Vatican Media pokazuje biskupe kako sjede međusobno udaljeni jedan metar, nasuprot Svetom Ocu koji se nalazio na još većoj udaljenosti.

Prema izvještaju Francuske biskupske konferencije, audijencija je trajala dva i pol sata.

CNA je kontaktirao Svetu Stolicu s upitom jesu li se biskupi nakon sastanka pojedinačno rukovali s papom Franjom, kako je običaj, no nisu zaprimili odgovor do objave teksta. Dodajmo kako se susret odvio dan nakon što je Vatikan potvrdio da je uveo preventivne mjere protiv koronavirusa te nakon što je Rimska biskupija suspendirala javno slavljanje svetih misa.

Prema informacijama, stanje biskupa Delmasa trenutno nije zabrinjavajuće. Nakon što je saznao za bolest, francuski prelat zamolio je vjernike da se mole za njega.

“Neka ovo vrijeme kušnje bude prilika za molitvu, osobito za bolesne, osjetljive i za zdravstveno osoblje”, poručio je.

No on nije jedini prelat koji se zarazio koronavirusom. CNA javlja kako se biskup Cremone, Antonio Napolioni, oporavio od teških simptoma koronavirusa te je jučer pušten kući. Napolioni je proveo 10 dana u bolnici te i dalje mora ostati u samoizolaciji. Iz njegove biskupije poručili su kako će novo testiranje uslijediti nakon 14 dana.

Prema pisanju medija, Napolioni je drugi katolički biskup koji je prebolio koronavirus. Prvi je kineski biskup Joseph Zhu Baoyu, o čemu je još u veljači izvještavao naš portal.

Dodajmo i kako se još barem jedan prelat Katoličke Crkve nalazi u karanteni zbog sumnje da boluje od COVD-19. Radi se o luksemburškom kardinalu Jean-Claudeu Hollerichu, predsjedniku Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE).

Kardinal Hollerich u samoizolaciji je od prošlog četvrka, nakon što je zaposlenik njegove nadbiskupije bio pozitivan na virus.

Za kraj, izgleda kako je najmanje deset talijanskih svećenika preminulo od posljedica ove bolesti koja je posebno snažno pogodila tu zemlju.

Tino Krvavica | Bitno.net