Foto: Vatican MediaTalijanska biskupska konferencija sinoć je objavila da se u cijeloj zemlji neće javno slaviti mise sve do 3. travnja. Odluka dolazi nakon dekreta talijanske vlade kojim se zabranjuju sve civilne i vjerske ceremonije u zemlji.

Rekavši kako ovakva odluka uzrokuje “bol i poteškoće” i svećenicima i vjernicima, biskupi su naglasili da je Konferencija prihvatila državnu direktivu “samo iz želje da i u ovoj situaciji učini svoj dio u doprinošenju zaštiti javnoga zdravlja”.

“Interpretacija koju je pružila vlada među ‘vjerske ceremonije’ strogo uključuje svete mise i sprovode”, napisali su biskupi u svojoj objavi dodavši kako je to “bolan izbor” koji u teškim uvjetima u kojima se Italija našla nije mogao biti drugačiji od vladina.

Iako neće biti javno slavljenih misa, vrata crkava će vjernicima biti otvorena za osobnu molitvu, a svećenici će mise slaviti privatno.

Rimska biskupija je putem pisma koje potpisuje generalni vikar, kardinal Angelo De Donatis, pozvala vjernike da 11. ožujka održe dan posta i molitve za sve žrtve koronavirusa te pozvala vjernike da putem televizije prate posebnu misu koja će biti slavljenja na tu nakanu.

Dodajmo kako je, u skladu s vladinim smjernicama, Vatikan odredio kako će Vatikanski muzeji također biti zatvoreni do 3. travnja, baš kao i muzej Papinske palače u Castel Gandolfu s pripadajućim parkom te muzeji papinskih bazilika.

Ivo Džeba | Bitno.net