OBJAVIO LA CROIX

Francuski biskup pokrenut će hitni proces za kanonizaciju o. Hamela kojeg su ubili ISIL-ovci

“Smrt oca Jacquesa Hamela posljednje je svjedočanstvo njegove vjere u Isusa koju je zadržao do kraja”, poručio je nadbiskup Rouena

Collage

francuski biskup pokreće kanonizaciju francuskog svećenika, jacques hamel kanonizacija

Nabiskup Rouena, Dominique Lebrun, pokrenut će inicijativu za otvaranjem procesa kanonizacije o. Jacquesa Hamela, kojeg su u srpnju zaklali islamisti prilikom slavljenja svete mise u francuskom gradu St.-Étienne-du-Rouvray, donosi La Croix

Kako pak javlja Catholic Herald, nadbiskup Lebrun želi ovom prilikom zaobići crkveno pravilo koje nalaže kako se početak istrage o krepostima pojedinca može otvoriti tek 5 godina nakon smrti te osobe, izjavivši kako je spreman inicirati kanonizacijski proces s obzirom da je “pažljivo sačuvao dokaze o ocu Jacquesu”.

S obzirom da je o. Jacques Hamel umro mučeničkom smrću, iz mržnje prema vjeri, nije potrebno dokumentirano čudo po njegovom zagovoru kako bi se otvorio proces proglašenja svetim.

Tekst nastavlja ispod oglasa

Zaobilaženje kriterija od 5 godina do sada je većinom bilo rezervirano za pape, koji posjeduju autoritet za prijevremeno otvaranje procesa. Papa Ivan Pavao II. to je napravio s Majkom Terezijom, dok je Benedikt XVI. prijevremno otvorio kauzu za Luciu Santos.

“Smrt oca Jacquesa Hamela posljednje je svjedočanstvo njegove vjere u Isusa koju je zadržao do kraja”, poručio je nadbiskup, nadodavši: ”

“Postupak priznavanja svetosti (…) ne može započeti prije no što prođe 5 godina od smrti osobe. Formalno bi biskup na čijem je teritoriju umro svećenik trebao započeti proceduru. Postoji lokalna faza koja uključuje pažljivu istragu života i smrti osobe. Zatim se slučaj šalje u Rim gdje se dodatno proučava prije nego Papa donese odluku”.

Želja da se o. Jacques ubrazno proglasi svetim nije nova, s obzirom da je ubrzo nakon njegovog ubojstva Twitterom počela kružiti oznaka #santosubito, što znači “proglasite ga svetim odmah”, a predsjednik talijanske regije Lombardije, Roberto Maroni pozvao je papu Franju da ” odmah bude proglašen svetim Jacquesom”.

Tino Krvavica | Bitno.net

 


Podrži naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Saznaj više na ovom linku!

Objavljeno: 16. kolovoza 2016.

Možda vam se svidi