Nabiskup Rouena, Dominique Lebrun, pokrenut će inicijativu za otvaranjem procesa kanonizacije o. Jacquesa Hamela, kojeg su u srpnju zaklali islamisti prilikom slavljenja svete mise u francuskom gradu St.-Étienne-du-Rouvray, donosi La Croix

Kako pak javlja Catholic Herald, nadbiskup Lebrun želi ovom prilikom zaobići crkveno pravilo koje nalaže kako se početak istrage o krepostima pojedinca može otvoriti tek 5 godina nakon smrti te osobe, izjavivši kako je spreman inicirati kanonizacijski proces s obzirom da je “pažljivo sačuvao dokaze o ocu Jacquesu”.

S obzirom da je o. Jacques Hamel umro mučeničkom smrću, iz mržnje prema vjeri, nije potrebno dokumentirano čudo po njegovom zagovoru kako bi se otvorio proces proglašenja svetim.

Zaobilaženje kriterija od 5 godina do sada je većinom bilo rezervirano za pape, koji posjeduju autoritet za prijevremeno otvaranje procesa. Papa Ivan Pavao II. to je napravio s Majkom Terezijom, dok je Benedikt XVI. prijevremno otvorio kauzu za Luciu Santos.

“Smrt oca Jacquesa Hamela posljednje je svjedočanstvo njegove vjere u Isusa koju je zadržao do kraja”, poručio je nadbiskup, nadodavši: ”

“Postupak priznavanja svetosti (…) ne može započeti prije no što prođe 5 godina od smrti osobe. Formalno bi biskup na čijem je teritoriju umro svećenik trebao započeti proceduru. Postoji lokalna faza koja uključuje pažljivu istragu života i smrti osobe. Zatim se slučaj šalje u Rim gdje se dodatno proučava prije nego Papa donese odluku”.

Želja da se o. Jacques ubrazno proglasi svetim nije nova, s obzirom da je ubrzo nakon njegovog ubojstva Twitterom počela kružiti oznaka #santosubito, što znači “proglasite ga svetim odmah”, a predsjednik talijanske regije Lombardije, Roberto Maroni pozvao je papu Franju da ” odmah bude proglašen svetim Jacquesom”.

Tino Krvavica | Bitno.net