Dvojica muškaraca naoružanih noževima upali su na svetu misu u crkvi u francuskom gradu Saint-Etienne-du-Rouvray i ubili svećenika prerezavši mu grlo. Nakon kraće talačke krize i policijske intervencije oba su napadača ubijena, a jedna od ukupno pet osoba koje su uzeli za taoce, među kojima su bile i dvije redovnice, bori se za život.

Novi napad u Francuskoj, koja se još oporavlja od nedavnog terorističkog napada u Nici i u izvanrednom je sigurnosnom stanju, dogodio se u prijepodnevnim satima. Dvojica muškaraca, izvikujući islamističke parole, kako navode pojedini francuski mediji, upali su u crkvu za vrijeme svete mise i uzeli petoro talaca: svećenika, dvije časne sestre i dvoje vjernika koji su bili na misi.

Francuski mediji pišu kako je jedna od sestara uspjela pobjeći i alarmirati policiju. Na teren su došle policijske snage i ubile teroriste koji su prije toga ubili svećenika na okrutan način. Napadači su ubijeni nakon što su u jednom trenutku izašli iz crkve.

Mediji su objavili da se ubijeni svećenik zove Jacques Hamal i da je imao 86 godina. BBC je prenio svjedočenje jedne vjernice koja je rekla da je svećenik bio omiljen među narodom i da je već 30 godina služio u toj župi.

Policija je blokirala cijelo područje oko crkve u gradiću u Normandiji, a predsjednik Francois Hollande i ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve krenuli su prema tom gradiću koji je postao poprištem još jednog krvoprolića. Nema još službenih potvrda o motivima napada, ali od samoga početka u istragu o njemu uključene su antiterorističke postrojbe.

Nadbiskup Ruena Dominique Lebrun, čija je dijeceza danas dobila mučenika za vjeru, objavio je kako se vraća u Francusku iz Krakova, gdje je trebao nazočiti Svjetskom danu mladih, kako bi bio sa “svojim ljudima”.

“Crkva nema nikakvog oružja osim molitve i bratstva među ljudima”, poručio je nadbiskup u priopćenju i pozvao mlade koji sudjeluju na SDM-u da budu “apostoli civilizacije ljubavi”.

Goran Andrijanić | Bitno.net