Francuska biskupija Créteil objavila je priopćenje u kojem je potvrdila kako je njezin bivši biskup optužen za seksualno zlostavljanje. Zbog toga mu je Vatikan još prošle godine odredio mjeru “života u molitvi i pokori“, piše CNA.

Radi se o biskupu Michelu Santieru, koji je umirovljen u siječnju 2021. godine u dobi od 73 godine. Inače biskupi moraju papi podnijeti pismo ostavke kada navrše 75 godina, a ovo se dogodilo dvije godine ranije.

La Croix je objavio kako je Santier sedam mjeseci prije ostavke, odnosno u lipnju 2020. godine, izjavio da u mirovinu odlazi  „zbog zdravstvenih razloga“. Međutim, ovih se dana otkrilo da je razlog umirovljenja ipak druge prirode. Naime, novi biskup Créteila, Dominique Blanchet, u priopćenju je potvrdio da je Santier još 2019. godine optužen za seksualno zlostavljanje počinjeno tijekom 90-ih godina.

Priopćenje, koje je prošloga vikenda pročitano na svetim misama diljem biskupije, objavljeno je nakon što je francuski katolički časopis Famille Chrétienne 14. listopada izvijestio o disciplinskim mjerama protiv Santiera.

Magazin je također izvijestio kako je Vatikan Santieru naredio da se povuče u „molitvu i pokoru“ u listopadu 2021. godine, odnosno 22 mjeseca nakon što je u prosincu 2019. vjerodostojno optužen za seksualno zlostavljanje dvojice odraslih muškaraca tijekom 1990-ih godina.

Zlostavljanje se dogodilo u biskupiji Countances gdje je Santier, tada svećenik, vodio jednogodišnju molitvenu školu za mlade u dobi od 18 do 30 godina. Molitvena škola se zvala “Škola vjere”. Prema pisanju Famille Chrétienne, Santier je navodno iskoristio svoj utjecaj nad dvojicom odraslih muškaraca te „instrumentalizirao sakramente, posebice sakrament ispovijedi“.

Biskup Blanchet, koji je na čelu biskupije naslijedio Santiera, rekao je kako je Vatikan 2019. godine odmah obaviješten o optužbama te da su u listopadu 2021. poduzete stegovne mjere.

La Croix piše da su optužbe poslane tadašnjem biskupu Pariza, Michelu Aupetitu, koji je razgovarao sa Santierom i u prosincu 2019. poslao izvješće Vatikanu. Navodno je Santier tada poslao pismo ostavke papi Franji u kojem je priznao zlostavljanja.

Nedavno je otkriveno kako je Vatikan zbog seksualnog zlostavljanja kaznio još jednog katoličkog biskupa. Radi se o biskupu Carlosu Filipeu Ximenesu Belu, dobitniku Nobelove nagrade i biskupu iz jugoistočne azijske države Istočni Timor.

Vatikanske restrikcije uslijedile su nakon što je nizozemski list “De Groene Amsterdammer” objavio optužbe više navodnih biskupovih žrtava koje tvrde da ih je Belo silovao dok su bili tinejdžeri te zatim novcima kupovao njihovu šutnju. Pojedini slučajevi navodnog silovanja datiraju još iz 1980-ih.