Vatikan je jučer potvrdio da je nametnuo restrikcije Carlosu Filipeu Ximenesu Belu, biskupu koji je svojedobno dobio Nobelovu nagradu za mir zbog sudjelovanja u promicanju mira u Istočnom Timoru.

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, Matteo Bruni, kazao je da je Kongregacija za nauk vjere “prvi puta bila uključena u slučaj 2019. godine” te da je u rujnu 2020. Belu nametnula restrikcije.

“One su uključivale ograničenja kretanja i vršenja službe, zabranu samovoljnog kontakta s maloljetnicima, intervjua i kontakata s Istočnim Timorom”, rekao je Bruni.

“U studenom 2021. te su mjere izmijenjene i pojačane. U oba navrata mjere je službeno prihvatio biskup”, dodao je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice.

Sedamdeset četverogodišnji Belo bio je nadbiskup Dilija u Istočnom Timoru od 1988. do 2002. godine.

Zajedno sa sadašnjim predsjednikom Istočnog Timora Joseom Ramosom-Hortom Belo je podijelio Nobelovu nagradu za mir 1996. godine zbog svojeg nenasilnog otpora i zalaganja za mir uslijed indonezijske aneksije i okupacije zemlje koja je trajala od 1975. do 1999. godine.

Vatikanska izjava o restrikcijama nametnutim Belu dolazi nakon što je nizozemski list De Groene Amsterdammer u srijedu objavio optužbe više navodnih biskupovih žrtava koje tvrde da ih je Belo silovao dok su bili tinejdžeri te zatim novcima kupovao njihovu šutnju. Pojedini slučajevi navodnog silovanja datiraju još iz 1980-ih.

Prema pisanju De Groene Amsterdammera optužbe protiv Bela sežu još iz 2002. godine. Iste se godine biskup, zbog navodnih zdravstvenih problema, povukao sa svoje službe u Diliju te nakon kratkog boravka u Portugalu otišao u Mozambik kako bi tamo djelovao misionarski.

Nakon povratka iz Afrike Belo je izjavio kako je u Mozambiku djeci predavao satove Katekizma i držao duhovne obnove za mlade.

Nizozemski list navodi kako su u Vatikanu znali za optužbe protiv Bela u vrijeme biskupove ostavke, ali kako nije bio javno discipliniran. Iako je prema jučerašnjoj vatikanskoj izjavi Kongregacija za nauk vjere prvi puta uključena u slučaj tek 2019. godine, katolički portal Pillar se pita je li itko drugi u Vatikanu već 2002. znao za Belov slučaj “osobito jer je Sveta Stolica odbila pitanja o tome kada su drugi dikasteriji saznali za optužbe”.

Ako bi se pokazalo da je Vatikan već barem 20 godina znao za optužbe protiv Bela, to bi otvorilo vrlo neugodna pitanja kako to da mu je dopušten rad s djecom u Africi, navode iz Pillara, komentirajući kako slučaj u mnogočemu podsjeća na onaj nekadašnjeg kardinala Theodorea McCarricka.