Dugoočekivani rasplet sudskog postupka protiv finske parlamentarne zastupnice Päivi Räsänen objavljen je u srijedu, piše CNA.

Sud u Helsinkiju jednoglasno je odbacio sve optužbe protiv Räsänen i biskupa evangeličke luteranske crkve u Finskoj Juhane Pohjole.

Finska parlamentarka optužena je za poticanje netrpeljivosti prema manjinskoj skupini u tekstu iz 2004. godine, televizijskom nastupu iz 2018. godine i u objavi na Twitteru iz 2019. godine. Teza tužiteljstva glasila je da će njezine izjave “vjerojatno izazvati netoleranciju, prijezir i mržnju prema homoseksualcima”.

Fokus javnosti uglavnom je bio na potonjem slučaju, gdje je Räsänen objavila navod iz Pavlove poslanice Rimljanima u kojem apostol osuđuje homoseksualne čine. Ta poruka bila je dijelom kritike luteranske Crkve, čijom je Räsänen članicom, a koja je iste godine sponzorirala “LGBT povorku ponosa”.

Räsänen se, kao bivša predsjednica Kršćanskih demokrata (2004.-2015.), zapitala kako se to sponzorstvo može uskladiti s Biblijom.

“Naš crkveni zakon kaže da ‘sav nauk mora biti provjeravan i vrednovan sukladno Božjoj svetoj Riječi’. Pride događaji slave čine i odnose koje Biblija naziva grešnima i sramotnima. Na temelju biblijskih tekstova sam pitala: ‘Kako doktrinarni temelj Crkve, Biblija, može biti u skladu s podizanjem sramote i grijeha na razinu ponosa?’”, rekla je tada Räsänen.

Članak koji je objavila 2004. godine – zbog čega se u optužnici našao i biskup Pohjola, koji ga je odobrio za objavu – nosio je naslov “Muško i žensko stvori ih”.

U presudi od 28 stranica, sud je ustanovio kako “tumačiti biblijske koncepte nije zadaća suda”.

Räsänen je, glasi presuda, “branila koncept obitelji i braka kao zajednice muškarca i žene”. Ako netko to smatra uvredljivim, ističe se u presudi, “mora postojati snažniji društveni razlog za upletanje u slobodu izričaja i njezino ograničavanje”.

“Vrlo sam zahvalna što je sud prepoznao prijetnju slobodi govora i presudio u našu korist. Osjećam veliko olakšanje nakon što sam oslobođena optužbi”, rekla je Räsänen.

“Iako sam zahvalna na ovoj prilici za zauzimanje za slobodu govora, nadam se da će ova presuda onemogućiti da i drugi moraju proći kroz takvo iskušenje”, zaključila je.