U ponedjeljak, 14. veljače, završilo je suđenje finskoj političarki i nekadašnjoj ministrici Päivi Räsänen, koja se na optuženičkoj klupi našla jer je na Twitteru objavila biblijski citat o homoseksualnosti.

Članica finskoga parlamenta, liječnica i majka petero djece, presudu će saznati u ožujku, a osim za “nepoćudni” tweet mogla bi biti osuđena i za druga dva navodna prijestupa vezana uz svoje pisane komentare iz 2004. i televizijske izjave iz 2018. godine, prenosi CNA.

Räsänen je optužena za poticanje netrpeljivosti prema manjinskoj skupini, s tezom da će njezine izjave “vjerojatno izazvati netoleranciju, prijezir i mržnju prema homoseksualcima”.

Räsänen, koja je obnašala dužnost ministrice vanjskih poslova od 2011. do 2015. godine, ranije je izjavila: “Ne mogu prihvatiti da izraz mojih vjerskih uvjerenja može značiti zatvaranje. Ne smatram se krivom za prijetnju, klevetanje ili vrijeđanje bilo koga. Sve moje izjave utemeljene su na biblijskom nauku o braku i seksualnosti.”

Finska je zemlja od 5,5 milijuna stanovnika, a dvije trećine populacije izjašnjava se pripadnicima Evangeličke luteranske Crkve Finske, koja je jedna od dvije nacionalne Crkve, uz Finsku pravoslavnu Crkvu.

62-godišnja parlamentarka, koja je bila predsjednica stranke Kršćanskih demokrata od 2004. do 2015. godine, aktivna je članica Luteranske crkve, ali u pitanje je dovela sponzorstvo vlastite Crkve nad “LGBT povorkom ponosa” iz 2019. godine.

17. lipnja 2019. godine, na Twitteru se upitala kako se to sponzorstvo može uskladiti s Biblijom, prilažući fotografiju biblijskoga ulomka iz Poslanice Rimljanima (1,24-27) s Instagrama. Tekst i sliku objavila je i na Facebooku.

“Svrha mojega tweeta nije bila ni na koji način uvrijediti seksualne manjine. Moja kritika bila je usmjerena na crkveno vodstvo”, izjavila 2020. godine za magazin First Things.

Policija je počela istraživati Räsänen 2019. godine. Prošla je više razgovora s policijom i bila primorana čekati na odluku glavnoga tužitelja više od godinu dana.

Uz Räsänen na optuženičkoj klupi našao se i biskup Evangeličke luteranske Crkve u Finskoj, Juhana Pohjola.

Međunarodno luteransko vijeće je kritiziralo je odluku o suđenju Räsänen i Pohjoli, nazvavši ju “nečuvenom”.