Finska zastupnica Päivi Räsänen, protiv koje je nedavno pokrenuta policijska istraga zato što je na svojem Facebook profilu podijelila biblijski citat, dala je intervju za portal Faithwire u kojem je progovorila o svom slučaju te izrazila strahu za vjerske slobode u Finskoj.

Podsjetimo, Räsänen je objavila fotografiju ulomka iz Pavlove poslanice Rimljanima u kojem Pavao osuđuje homoseksualne čine, kako bi kritizirala Evangeličku luteransku Crkvu Finske koja je podržala ovogodišnju Povorku ponosa održanu u Helsinkiju.

“Naš crkveni zakon kaže da ‘sav nauk mora biti provjeravan i vrednovan sukladno Božjoj svetoj Riječi’. Pride događaji slave čine i odnose koje Biblija naziva grešnima i sramotnima. Na temelju biblijskih tekstova sam pitala: ‘Kako doktrinarni temelj Crkve, Biblija, može biti u skladu s podizanjem sramote i grijeha na razinu ponosa?'”, rekla je Räsänen.

Unatoč činjenici da ju je ponašanje luteranske Crkve dovelo do toga da razmišlja o izlasku iz nje, Räsänen kaže da je kroz molitvu došla do zaključka da nije vrijeme za odlazak: “Dok sam molila, uvjerila sam se da je sada vrijeme za buđenje uspavanih, a ne za bijeg iz broda koji tone”, rekla je dodavši kako svrha njezine Facebook objave nije bila uvrijediti manjine, nego kritizirati luteransko vodstvo.

Izrazila je i bojazan da će i sama pokrenuta istraga protiv nje, bez obzira na krajnji ishod, negativno utjecati na vjerske slobode u Finskoj. “Čini se da se mnogi kršćani u mojoj zemlji sada skrivaju i ‘ulaze u ormare’, nakon što je LGBT zajednica izašla u javnost”, rekla je Räsänen.

Ipak, finska zastupnica kaže kako ne namjerava promijeniti svoje ponašanje te da će se držati riječi iz Svetoga pisma kako se treba “većma pokoravati Bogu nego ljudima” (Dj 5,29).

“Ne želim nikoga izazivati, ali koristit ću svoju slobodu vjeroispovijesti i govoriti sukladno njoj, bez obzira na ishod ovog procesa i policijske istrage. Potičem sve ljude da koriste svoju slobodu vjeroispovijesti u temama o kojima se trenutno raspravlja”, zaključila je Räsänen.

Ivo Džeba | Bitno.net