NOVI NAPADI NA KATOLIČKU CRKVU

Filipinski predsjednik nastavlja vrijeđati Crkvu: ‘Vaši biskupi… Ubijte ih! Oni nemaju nikakvu svrhu’

Katolička biskupska konferencija se odlučila suzdržati od komentiranja ovih izjava. „Ne želimo dodavati ulje na vatru. Naši komentari mogu samo pogoršati stvar“

Foto: Wikipedia

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte je tijekom govora u predsjedničkoj palači Malacañang izjavio: „Vaši biskupi… Ubijte ih! Oni nemaju nikakvu svrhu. Jedino što rade jest da kritiziraju“, javlja CNN. Nedugo nakon toga, tijekom dodjele priznanja filipinskim radnicima u inozemstvu, Duterte je rekao kako je „Katolička Crkva licemjerna institucija, a većina svećenika su homoseksualci“.

Filipinska biskupska konferencija se odlučila suzdržati od komentiranja ovih izjava. „Ne želimo dodavati ulje na vatru. Naši komentari mogu samo pogoršati stvar“, izjavio je otac Jerome Secilian.

Ovo nije prvi put da je filipinski predsjednik ružnim riječima napao Katoličku Crkvu. U lipnju ove godine nazvao je Boga glupim. Vlasti su ga pokušale opravdati izjavom kako je „to izjavio jer ga je u mladosti zlostavljao katolički svećenik“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom nedavnog blagdana Svih svetih je izjavio: „Zašto uopće [katolici] slave Dušni dan i Sve svete? Ne znamo čak ni tko su ti sveci. Tko su ti glupi sveci? To su obični pijanci“, izjavio je tom prilikom Duterte te nastavio: „Samo ostanite sa mnom. Ja ću vam dati jednog sveca zaštitnika tako da ih više ne morate tražiti. Uzmite moju sliku i stavite ju na oltar – Sveti Rodrigo.“ Ranije ove godine je sestru Patriciju Fox optužio zbog njezinih kritika na račun vlade i naredio njezinu deportaciju. U kolovozu ove godine objavili smo svjedočanstvo svećenika Almada Picardala u kojem je opisao bijeg od filipinskih „odreda smrti“.

Duterte je nedavno katolicima savjetovao da izgrade vlastite kapele, umjesto da pohode crkve. „Kada se netko krsti, morate platiti… kada netko umre, morate platiti“, rekao je Duterte te dodao: „Izgradite vlastitu kapelu u kući i molite se tamo. Ne morate ići u crkvu kako biste plaćali tim idiotima.“

U travnju ove godine u Cagayanu je ubijen katolički svećenik Mark Ventura dok se pripremao za nedjeljnu misu, a dva mjeseca poslije ubijen je otac Richmond Nilo.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 6. prosinca 2018.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi