Filipinski svećenik Almado Picardal, koji je javno kritizirao ubojstva u sklopu navodne borbe protiv droge, izjavio je kako se morao skrivati zbog opravdane sumnje da je postao meta članova odreda smrti, donosi Catholic News Agency. Ovaj svećenik se posljednjih 20 godina javno zalagao protiv izvansudskih smaknuća, a posebice je kritizirao brutalni rat koji protiv narkoskupina vodi filipinski predsjednik Rodrigo Duterte. Bio je angažiran kao glasnogovornik Koalicije protiv egzekucija i sudjelovao je u pripremi sudske tužbe protiv smrtne kazne u zemlji.

U posljednjoj objavi na svojem blogu svećenik je objasnio kako je 2017. godine, kada je počeo primati prve prijetnje, postao svjestan opasnosti u kojoj se našao. Kada su se prijetnje ponovile, u ožujku 2018. godine, odlučio je pobjeći u planinu.

„Prije nego što sam napustio Manilu i započeo živjeti kao pustinjak, primio sam SMS od pouzdanog izvora koji mi je potvrdio da sam postao tema filipinskih odreda smrti“, napisao je. Skrivao se u planinama nedaleko od redemptorističkog samostana. Redovnici su potvrdili da su u blizini samostana u nekoliko navrata vidjeli zamaskirane muškarce na motorima koji su očito smatrali da se svećenik krije u samostanu.

Otac Picardal svjedoči kako mu je jednom prilikom samostanski vrtlar dojavio da su se dvojica muškaraca raspitivala za njega. Nakon toga se preselio na novu i sigurniju lokaciju. „Bio sam spreman prihvatiti mučeništvo, ali nisam dopustio da postanem laka meta“, objašnjava. Na novoj lokaciji će, kaže, nastaviti živjeti u osami, tišini i molitvi. „Kroz svoje pisanje, molitvu i post nastavit ću borbu protiv ovoga zla, nadajući se da će nas Gospodin od njega izbaviti“, izjavio je otac Picardal.

Filipinski katolički čelnici tvrde da su nemoćni zaustaviti sve veći broj nelegalnih ubojstava koja su dio rata predsjednika Rodriga Dutertea protiv droge. Filipinski predsjednik je obračun s dilerima započeo 2016. godine. Pretpostavlja se da je od tada ubijeno oko četiri tisuće ljudi. Filipinske policijske snage tvrde kako su se ubojstva dogodila u samoobrani od naoružanih bandi. Katolička Crkva neprestano osuđuje ubojstva, a filipinski biskupi su prošle godine pokrenuli molitvu krunice protiv nasilja. Samo u posljednja tri mjeseca u Filipinima su ubijena tri katolička svećenika.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net