Predsjednik Filipina, Rodrigo Duterte, savjetovao je katolicima da izgrade svoje vlastite kapele, umjesto da pohode crkve.

„Kada se netko krsti, morate platiti… kada netko umre, morate platiti“, rekao je Duterte te dodao: „Izgradite vlastitu kapelu u kući i molite se tamo. Ne morate ići u crkvu kako biste plaćali tim idiotima.“

Filipinski predsjednik je tijekom govora iskoristio priliku da se obračuna i s filipinskim biskupom Pablom Virgiliom Davidom, oštrim kritičarem brutalnih ubojstava koje se provode u zemlji u svrhu navodne borbe protiv droge.

„Kažem ti, Davide, zbunjen sam zbog toga što uvijek izlaziš noću. Sumnjam, k**** sine, da se baviš ilegalnim drogama“, rekao je Duterte te mu zaprijetio da će mu „odrubiti glavu“.

Biskup mu je ubrzo odgovorio preko svojeg Facebook profila rekavši kako je jedina stvar koju uzima „vitamini s voćnim shakeom“. „Možda da i vi to pokušate uzimati, gospodine. Učinit će vam mnogo dobra. Bog vas blagoslovio“, poručio je biskup.

Iako su Filipini zemlja u kojoj je 86 posto stanovništva katoličko, sadašnji predsjednik često koristi prilike kako bi ponižavao katoličku vjeru i biskupe. Tako je i prilikom nedavnog blagdana Svih svetih izjavio:

„Zašto uopće [katolici] slave Dušni dan i Sve svete? Ne znamo čak ni tko su ti sveci. Tko su ti glupi sveci? To su obični pijanci“, izjavio je tom prilikom Duterte te nastavio: „Samo ostanite sa mnom. Ja ću vam dati jednog sveca zaštitnika tako da ih više ne morate tražiti. Uzmite moju sliku i stavite ju na oltar – Sveti Rodrigo.“

Ranije ove godine Duterte je naredio deportaciju sestre Patricije Fox, zbog njezinih kritika na račun vlade, dok je u kolovozu ove godine velečasni Amado Picardal obznanio kako je pobjegao sa svoje adrese jer ga, kako je rekao, filipinski „odredi smrti“ traže kako bi ga ubili.

Ivo Džeba | Bitno.net