Engleska Crkva, ‘majka crkva’ svjetske anglikanske zajednice, nema službenu definiciju žene, poručeno je na Općoj sinodi koja se od petka 8. srpnja do utorka 12. srpnja održala u Yorku.

Odgovor je to na jedno od gotovo 200 pitanja koja su podnesena Općoj sinodi, glavnom deliberativnom i zakonodavnom tijelu Engleske Crkve.

Biskup Europe Robert Innes poručio je: “Ne postoji službena definicija što održava činjenicu da se do nedavno za takve definicije smatralo da su razumljive same po sebi, kao što se vidi u bračnoj liturgiji.”

Innes, čije su riječi prenijeli brojni engleski mediji, dodao je i kako je “crkva počela razmatrati kompleksnosti povezane s rodnim identitetom”.

Komentari su izazvali val kritika, uključujući i od Angele Berners-Wilson, prve žene zaređene za anglikanskog svećenika.

“Nisam potpuno zadovoljna ovim. Mislim, svakako se slažem s nekim činjenicama poput toga da ‘muškarci ne mogu imati djecu’, da istaknem samo jednu očitu stvar.”

No dodala je i kako smatra da “trebamo biti iznimno osjetljivi te ponovno ispitati naše granice.”

Anglikanska Crkva treća je po brojnosti među kršćanskim zajednicama u svijetu, s nekoliko burnih desetljeća obilježenih prijeporima oko društvenih i moralnih pitanja iza sebe.

Tako su još od devedesetih dozvoljena svećenička ređenja žena, a dvadesetak godina kasnije zaređeni su i prvi ženski biskupi. Pitanje istospolnog partnerstva također je već dugo prijeporna točka između liberalnog anglikanskog krila (koje većinom okuplja engleski, europski i dio sjevernoameričkog klera) te konzervativnog krila (većinom afrički kler). Tzv. istospolni brak nije dopušten, unatoč zalaganju progresivaca, ali je pripadnicima klera dozvoljeno stupanje u istospolna civilna partnerstva pod uvjetom celibata.

Spomenuti sukobi napravili su popriličnu brazdu u anglikanskom zajedništvu (koje se još uvijek nekako drži), a za vjerovati je da će i pitanje “definicije žena” to dodatno produbiti.

Vjerojatno zbog opetovanih sukoba i liberalizacije nauka već duže vrijeme među konzervativnim anglikancima, uključujući i biskupe, postoji trend prelaska u Katoličku Crkvu.