Koptska pravoslavna Crkva objavila je kako će ubojstvo dvadeset i jednog egipatskog kršćanina, koje su ubili islamisti iz skupine Islamska država u Libiji, biti obilježavano u kalendaru te Crkve, a njihova imena uvrštena u koptski sinaksar, ekvivalent Rimskog martirologija. Kako piše Radio Vatikan, ovaj čin koji je proglasio koptski papa Tavdaros II. zapravo je koptska verzija kanonizacije.

Mučeništvo egipatskih kršćana tako će biti obilježavano 8. dana u mjesecu amshiru koptskog kalendara, odnosno 15. veljače po gregorijanskom kalendaru – na blagdan Isusova prikazanja u hramu.

Islamistički militanti oteli su egipatske kršćane koji su radili u Libiji, a potom im odrubili glave što se vidi na videu kojeg su pustili na internet. Na videu se čuje i kako neki od pogubljenih izgovaraju “Isus Krist je Gospodin” prije nego su pogubljeni.

Ubojstvo mučenika izazvalo je tugu i šok među koptskim kršćanima, ali sve je više svjedočanstva o tome kako im je ojačalo vjeru.

Beshir Kamel, brat dvojice ubijenih mučenika, u razgovoru za jednu kršćansku postaju rekao je kako “mora zahvaliti islamistima” jer nisu iz videa izbrisali ispovijedanje vjere njegove braće.

“ISIL nam je dao više nego što smo tražili kada nije izbrisao te dijelove kada su naša braća zazivali Isusovo ime. Oni su pomogli ojačati našu vjeru”, rekao je Bashir i dodao kako je ponosan na svoju braću Bishova i Samuela i na njihovo mučeništvo.

“Vjerujte mi, ovdje u našem selu ljudi su radosni jer je toliko mučenika rođeno među nama”, dodao je brat.

Kada ga je novinar upitao kako se osjećao nakon što je Egipat odgovorio zračnim napadima na ISIL, Bashir je odgovorio:

“Mi smo Kopti proganjani još tamo od rimskih vremena. Biblija nas uči ljubiti naše neprijatelje i blagoslivljati one koji nas proklinju. Ipak, vlada je učinila dobro kada je odgovorila zračnim napadima. Samo zbog jednog – jer smo toliko čekali u neizvjesnosti nakon što su nam braća oteta. Da su ih ubili odmah nakon što su oteti, ta odmazda ništa nam ne bi značila.”

“Što biste učinili kada biste na ulici vidjeli nekog od islamista koji vam je ubio braću?” pitao ga je dalje novinar.

“Reći ću vam – to sam isto pitanje postavio svojoj majci koja ima 60 godina i neobrazovana je žena. Odgovorila mi je: Pozvala bih ga u kuću i molila bih Boga da mu otvori oči jer je on razlog zbog kojeg su moji sinovi ušli u Kraljevstvo nebesko. Evo, to mi je rekla, vjerujte mi”, odgovorio je Kopt i na kraju se pomolio za teroriste:

“Bože, otvori im oči, neka prestanu živjeti u neznanju i pod utjecajem krivog nauka, neka se spase.”

Pogledajte video.

Goran Andrijanić | Bitno.net