Dvije crkve zapaljene su jučer tijekom masovnih prosvjeda u čileanskom glavnom gradu Santiagu.

Tisuće ljudi okupile su se u središtu grada kako bi obilježilo godinu dana od društvenih nemira koji su 2019. uzdrmali Čile i tamošnju desnu vlast. Skup je organiziran uoči referenduma o promjeni čileanskog Ustava donesenog u doba vojne diktature Augusta Pinocheta, koji će se održati iduće nedjelje.

Prema izvještajima, prosvjedi su započeli mirno, da bi kasnije došlo do eskalacije nasilja na više lokacija.

Tako je u podmetnutom požaru potpuno izgorjela crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije koja se nalazi u blizini Plaze Italije gdje se održavao glavni prosvjedni skup.

Na Twitteru se ubrzo pojavio i video koji prikazuje trenutak rušenja zvonika crkve okružene kličućim prosvjednicima.

Kako javlja UCA news, ranije je zapaljena i druga crkva, posvećena sv. Franju Borgiji, kojom je upravljala vojna policija, no požar je ubrzo stavljen pod kontrolu.

Također, zabilježeni su slučajevi uličnog nasilja.

Američki Crux javlja kako je najmanje pet osoba uhićeno zbog podmetanja požara u jednoj od crkvi te da su prosvjednici iznosili kipove i druge predmete iz sakralnih građevina, palili ih ili koristili za barikade. Spomenuta situacija uvelike podsjeća na prošlogodišnje prosvjede u kojima su vjerska umjetnička djela te crkvene klupe uništavane ili korištene u borbi protiv snaga reda.

Katolička Crkva osudila je napade na crkve te stvaranje tenzija uoči referenduma o Ustavu.

“Nasilje je zlo i tko god sije nasilje žeti će uništenje, bol i smrt”, izjavio je u nedjelju nadbiskup Santiaga Celestino Aos.

U poruci upućenoj župljanima dviju zapaljenih crkvi, nadbiskup je dodao kako je “ljubav jača” od mržnje te pozvao sve Čileance dobre volje da zaustave nasilje.

Podsjećamo, nedavno je Stalno vijeće Čileanske biskupske konferencije pozvalo građane da se pravilno informiraju te da na referendumu za promjenu Ustava glasaju po savjesti u potrazi za najvećim dobrom za društvo.