Novi napadi na crkve zabilježeni su u Čileu, južnoameričkoj zemlji u kojoj već mjesec dana traju prosvjedi za reforme Ustava i socijalne politike.

Nakon što su prosvjednici prošlog tjedna upali u crkvu Uznesenja Marijina u glavnom gradu Santiagu, još su barem četiri crkve napadnute u drugim gradovima.

Podsjećamo, u Santiagu su prosvjednici provalili u katoličku crkvu te inventar, među kojim i umjetnička djela, iskoristili za gradnju barikada. Nakon toga korištenu građu su zapalili.

Crkva koju su opustošili povijesno je zdanje, potječe iz 1876., a nalazi se nedaleko Talijanskoga trga na kojem se već tjednima prosvjeduje.

Idući napad uslijedio je u nedjelju 10. studenog kada je u Talci, glavnom gradu regije Maule u središtu zemlje, napadnuta crkva svete Marije Pomoćnice kršćana. Nepoznate osobe počinile su veliku materijalnu štetu, uništivši klupe, slike i kipove koje su potom također iskoristili kao barikade. Tijekom napada oskvrnuto je i svetohranište, prenosi IKA.

Crkva je, inače, nedavno obnovljena nakon što je uništena u potresu 2010. godine.

Biskup Galo Fernández Villaseca, pomoćni biskup Santiaga i apostolski upravitelj Talce, izjavio je kako “oskvrnjenje Presvetog oltarskog sakramenta iznimno boli”. Biskup je organizirao i misu zadovoljštine koja je jučer slavljena na istom mjestu.

U nedjelju, 10. studenog, napadnuta je i crkva Gospe od anđela u gradu Viña del Mar, blizu Valparaisa.

Napadači su uništili kipove svetog Ekspedita i svete Terezije Andske. Također su uništili dio vitraja na crkvi te po njoj ispisali grafite.

Čile: Prosvjedi u glavnom gradu Santiagu/Foto: Hugo Morales, Wikimedia Commons

Iz župe su poručili kako ih nasilje “posebno boli” s obzirom na to da je svetište sv. Ekspedita uvijek bilo “utočište onima koji pate i traže mjesto mira i nade”.

“Ne samo da je uništen sveti lik već je napadnut dom koji pruža dobrodošlicu tisućama hodočasnika koji s vjerom predaju svoje čežnje i nade.”

CNA piše kako su posljednjih dana napadnute i katedrala sv. Jakova u Valparaisu te crkva sv. Terezije Andske u Punta Arenasu.

Prosvjedi u Čileu, u kojima je živote već izgubilo više od 20 osoba, započeli su 14. listopada zbog povišenja cijene karata podzemne željeznice, a nedugo zatim prerasli su u zahtjeve za reformama Ustava i socijalne politike. Dodajmo i kako se javna i privatna šteta broji u milijardama dolara.

Mnogi prosvjednici tvrde da je razlog njihova bunta tzv. neoliberalna ekonomija. Nezadovoljni su stanjem u zdravstvenom sustavu jer, kako kažu, liječničke preglede trebaju čekati i više od godinu dana, a brojni studenti nakon završetka fakultetskog obrazovanja moraju desetljećima otplaćivati studentske kredite.

Agencija Reuters objavila je u ponedjeljak kako je čileanska vlada pristala na sastavljanje novog ustava koji bi potom građani trebali potvrditi ili odbaciti na referendumu.

Tino Krvavica | Bitno.net