Foto: Evan El-Amin/ShutterstockAmerički predsjednik Donald Trump proglasio je 22. siječnja Nacionalnim danom svetosti ljudskog života.

“Na Nacionalni dan svetosti ljudskog života naša nacija ponosno i snažno potvrđuje svoju predanost zaštiti dragocjenog dara života u svim njegovim fazama, od začeća do prirodne smrti”, poručio je Trump u proglasu koji je potpisao u ponedjeljak, javlja Catholic News Agency.

“Svaka osoba – rođena i nerođena, siromašna, obeshrabrena, s invaliditetom, nemoćna, starija – ima unutarnju vrijednost. Premda se svačiji put razlikuje, nijedan život nije bezvrijedan ili nevažan; prava svih ljudi moraju biti zaštićena.”

Nacionalni dan proglašen je na obljetnicu tragične presude Vrhovnog suda Roe protiv Wade kojom je 22. siječnja 1973. pobačaj legaliziran u svim saveznim državama.

Prvi predsjednik koji je obilježio dan svetosti ljudskog života bio je Ronald Reagan 1984. godine. Tradiciju su nastavili republikanski predsjednici George Bush i njegov sin George W. Bush.

Predsjednik Trump istu je odluku već donio 2018. i 2019. godine.

U proglasu iz 2020. Trump je napisao da SAD “mora ostati postojano posvećen dubokoj istini da je svaki život dar o Boga, koji svaku osobu obdaruje nemjerljivom vrijednosti i potencijalom”.

“Bezbrojni Amerikanci su neumorni branitelji života i borci za one ranjive među nama. Zahvalni smo onima koji podupiru žene koje se suočavaju s neželjenom trudnoćom, onima koji pružaju iscjeljenje ženama koje su napravile pobačaj te onima koji prihvaćaju djecu u svoje domove kroz udomiteljstvo ili posvojenje.”

Trump je nadodao i kako na ovaj dan “obnavljamo svoju odluku da ćemo graditi kulturu u kojoj se časti život”.

U proglasu je istaknuto da od 2007. broj pobačaja sustavno pada u SAD-u, kao i broj tinejdžerskih trudnoća.

Američki predsjednik pritom je podsjetio na pro-life poteze njegove vlade kao što su ukidanje dijela državnih sredstava organizacijama koje nude usluge pobačaja te pravo na prigovor savjest zaposlenicima u zdravstvu i poslodavcima koji se protive pokrivanju troškova kontracepcije u policama zdravstvenog osiguranja.

“Također sam pozvao Kongres da zabrani kasne pobačaje beba koje mogu osjećati bol.”

Podsjetimo i kako se u SAD-u trenutačno odvija legislativna borba na razini saveznih država koje su donijele pro-life zakone. Cilj mahom republikanskih zakonodavaca u tim državama je da njihovi prijedlozi dođu do Vrhovnog suda kako bi se srušio Roe protiv Wade.

Donald Trump izjavio je u prošlosti, prenosi CNA, kako bi o pitanju pobačaja trebala zasebno odlučivati svaka savezna država. Američki predsjednik također je poručio kako je, uz iznimke, osobno protiv abortusa.

Od 1973. nacionalnom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti prijavljeno je 45 milijuna pobačaja.

Tino Krvavica | Bitno.net