Donald Trump održao je jučer pred predstavnicima Kongresa svoj drugi “govor o stanju nacije”, progovorivši, između ostalog, i o iznimno permisivnim zakonima o pobačaju koji su proteklih tjedana izglasani ili predloženi u pojedinim američkim saveznim državama.

U tradicionalnom godišnjem predsjedničkom govoru na zajedničkoj sjednici članova Zastupničkog doma i Senata, Trump je istaknuo:

Ne može biti veće suprotnosti prekrasnoj slici majke koja drži svoje novorođenče od jezivih prizora kojima je naša nacija svjedočila prethodnih dana.

Zakonodavci u New Yorku klikću nad stavkom zakona koja će omogućiti da beba bude istrgnuta iz majčine utrobe nekoliko trenutaka prije poroda. To su žive, prekrasne bebe koje osjećaju, a koje nikada neće dijeliti svoju ljubav i snove sa svijetom. Potom imamo i slučaj guvernera (savezne države) Virginije koji je izjavio kako bi smaknuo bebu nakon rođenja. 

Kako bismo obranili dostojanstvo svake osobe, tražim od Kongresa da progura zakon kojim bi se zabranili kasni pobačaji djece koja mogu osjetiti bol u majčinoj utrobi.

Radimo zajedno kako bismo izgradili kulturu koja njeguje nevin život!

I ponovno potvrdimo temeljnu istinu: sva djeca, rođena i nerođena, napravljena su na Božju svetu sliku.

Podsjećamo, krajem siječnja u saveznoj državi New York izglasan je zastrašujući zakon koji abortus definira kao „temeljno pravo“ svake trudne žene. Nadalje, u zakonu se navodi kako je abortus legalan „sve do 24. tjedna trudnoće ili u svako vrijeme ako je ugrožen život ili zdravlje žene“. Također, više ne postoji zakonska obveza da u slučajevima abortusa nakon 20 tjedana bude nazočan još jedan liječnik koji će spasiti dijete ako preživi abortus.

Samo nekoliko dana kasnije u Virginiji je predložen zakon koji bi ukinuo restrikcije nad kasnim pobačajima. Demokratska zastupnica i predlagateljica zakona, Kathy Tran, izjavila je kako bi njen prijedlog dopustio abortuse čak i u trenutku kada su kod žene počeli trudovi.

Tamošnji guverner, također demokrat, Ralph Shearer Northam, gostujući u jednoj radijskoj emisiji ustvrdio je kako je u prijedlogu zastupnice Tran riječ o slučajevima kada je “fetus teško oštećen i ne može preživjeti”. Potom je rekao:

“U ovom konkretnom slučaju, ako majka već ima trudove, reći ću vam što bi se dogodilo. Dijete bi bilo rođeno i stavljeno na udobno mjesto. Dijete bi bilo održano na životu ako je to ono što roditelji žele, a potom bi počela rasprava između liječnika i majke.”

Njegove izjave izazvale su velike kritike, a neki su ga prozvali i zbog “promicanja čedomorstva”.

Ben Sasse, republikanski senator iz Nebraske, tako je rekao da guverner Virginije “ne bi smio biti dijelom vlasti u SAD-u ako misli da djecu treba ostaviti nakon rođenja da umru”.

“U samo nekoliko godina proabortivni zeloti prešli su put od ‘sigurnog, legalnog i rijetkog’ pobačaja do ‘držite novorođenče na ugodnom mjestu dok liječnici raspravljaju o čedomorstvu… Ne zanima me iz koje ste stranke, ako ne možete izreći da je pogrešno ostaviti bebe da umru nakon rođenja, mičite se iz javne službe”, rekao je Sasse.

Medicinska zajednica nije složna oko precizne definicije kasnog pobačaja. Dok neki kao granicu navode 16. tjedan trudnoće, drugi ističu 20. ili čak 27. tjedan, tj. početak trećeg tromjesečja.

U “govoru o stanju nacije” Donald Trump se osim pobačaja osvrnuo i na gradnju zida na granici s Meksikom, kontroverznom pitanju koje je dovelo i do neizglasavanja proračuna, tj. gašenja savezne vlade na više od mjesec dana. Ostale teme doticale su se “ekonomskog procvata” SAD-a, nacionalne sigurnosti te vanjskopolitičkih pitanja.

Video koji prikazuje dio obraćanja u kojem se osvrnuo na pitanje abortusa pogledajte ispod. Cjeloviti “govor o stanju nacije” predsjednika Trumpa na engleskom jeziku možete pročitati OVDJE.

Tino Krvavica | Bitno.net