Američki predsjednik Donald Trump jučer je, putem interneta, pratio misu iz katedrale sv. Patrika u New Yorku.

Trump je prvo na svom Twitter profilu poručio kako je imao “odličan telefonski razgovor” s katoličkim liderima, najavivši potom da će putem live-streama pratiti misno slavlje iz znamenite katoličke katedrale. Pozvao je i svoje pratitelje da mu se pridruže.

Misu je predvodio newyorški kardinal Timothy Dolan.

Trump se u kasnijem tweetu i obratio Dolanu, zahvalivši mu za telefonski razgovor i za vođenje vjerskog obreda.

Dodajmo kako se američki predsjednik inače deklarira kao prezbiterijanac, a tijekom svog mandata i prve kampanje za predsjedničke izbore često je apelirao na vjerske glasače. Uostalom, bijeli evanđeoski kršćani njegova su glavna politička baza.

U razgovoru koji je 2016. dao za američku katoličku televiziju EWTN, Trump je istaknuo da “moli za svoju obitelj i za svoju zemlju” te da su mu najdraži sveci “Majka Terezija i Ivan Pavao II.” koji je zračio “posebnom toplinom”.

Dodajmo kako je ista televizijska kuća početkom ove godine organizirala veliko istraživanje među glasačima koji se deklariraju kao katolici, a koje je pokazalo kako su oni podijeljeni oko politike i reizbora Donalda Trumpa.

Tako njegov rad pozitivnim opisuje 47% katolika, a negativnim 53%.

Također, istraživanje je pokazalo kako bi u izravnom srazu demokratski kandidati Joe Biden na novim izborima za američkog predsjednika dobio 51% glasova katoličkih glasača, a Trump 40%.

Tino Krvavica | Bitno.net