Američki katolički glasači podijeljeni su oko politike i reizbora Donalda Trumpa te oko pitanja vjere i morala pokazalo je istraživanje koje je naručila američka katolička medijska kuća EWTN.

Istraživanje je provedeno od 28. siječnja do 4. veljače na uzroku od 1512 katolika koji su registrirani glasači. Radi se o drugoj od četiri velike ankete koje je naručila EWTN u godini kada se u SAD-u odvijaju predsjednički izbori.

Tzv. “katolički glas” čest je predmet istraživanja jer na izborima u velikom broju slučajeva preslikava ukupan broj glasova. I dok su neka istraživanja pokazala kako su katolici na prošlim izborima većinski glasali za Trumpa, druga (uključujući i ovo u kojem je 48% ispitanika glasalo za Clinton, a 46% za Trumpa) su dala suprotne rezultate.

Prema istraživanju 83% katoličkih glasača tvrdi kako planira glasati na predstojećim izborima. Pritom se 45% ispitanika smatra bliskima Demokratskoj stranci, 34% Republikanskoj, a 20% podržava nezavisne kandidate ili se ne smatra bliskim velikim strankama. S druge strane, u političkim pitanjima, većina ispitanih smatra se konzervativnim (30%) dok još 10% američkih katolika sebe opisuje kao “umjerene” koji naginju udesno. Liberalnim se smatra 26% ispitanih uz 10% “umjerenih” koji naginju ulijevo.

Rezultati istraživanja također pokazuju kako mala većina katolika (47%) smatra da SAD idu u “krivom smjeru”, dok 41% njih smatra kako ide u dobrom.

Rad predsjednika Trumpa pozitivnim opisuje 47% katolika, a negativnim 53%.

Zanimljivo je da svi kandidati Demokratske stranke za predsjedničku nominaciju kod ispitanika prolaze bolje u srazu s Donaldom Trumpom.

Pritom najbolje stoji Joe Biden, deklarirani katolik koji u javnim politikama zastupa vrijednosti suprotne nauku Katoličke Crkve (u pitanjima abortusa i istospolnog partnerstva). Biden u anketi dobiva 51% glasova dok Trump samo 40%. Najmanja razlika stoji između sadašnjeg američkog predsjednika i demokratskog kandidata Petea Buttigiega (40% naspram 44%).

Dodajmo kako bi većina ispitanika kao demokratskog kandidata za predsjednika također voljela vidjeti Bidena. Bivši Obamin potpredsjednik skupio je 29% glasova, a slijede ga Bernie Sanders s 24% i Michael Bloomberg sa 17%.

Što se tiče pitanja vjere i morala samo 18% katolika tvrdi za sebe da “prihvaća sav Crkveni nauk”, dok ga 38% većinom prihvaća. Oni koji ne prihvaćaju neka od ključnih pitanja katoličke vjere čine 29% ispitanih dok katolika na koje Nauk ima “minimalan utjecaj” ima 13%. Dodajmo i kako se 2% ispitanih deklariralo “bivšim katolicima”.

Stanje pokazuje podijeljenost i u važnim moralnim pitanjima poput pobačaja i eutanazije. Tako samo 47% ispitanih katolika smatra da je pobačaj “intrinzično zlo” (tj. nešto što nikada ne može biti moralno prihvatljivo ili opravdano) dok 53% kaže suprotno.

U pitanjima eutanazije i potpomognutog samoubojstva rezultati su slični (prvo 45% ispitanika smatra zlim, 55% ne; drugo 41% smatra zlim, 59% ne).

Dodajmo kako Donald Trump najbolje prolazi upravo u kategoriji “predanih” katolika koji “prihvaćaju sva crkvena učenja”. Tako sadašnji predsjednik u toj analiziranoj skupini pobjeđuje svakog od demokratskih kandidata s razlikom od 16 do 22 postotna boda, piše Catholic News Agency, dio EWTN grupe.

Tino Krvavica | Bitno.net