“Moja je čast danas nominirati jedan od naših najbriljantnijih i najdarovitijih pravnih umova”, kazao je američki predsjednik predstavljajući sutkinju Barrett, te ju opisao kao ženu s neusporedivim dostignućima, sposobnostima i odanosti ustavu, dok je Barrett u svome govoru izrazila “duboku počašćenost” nominacijom, te naglasila kako će sve svoje sposobnosti upotrijebiti u ovoj odgovornoj dužnosti.

“Predsjednik je od mene zatražio da postanem deveti sudac, a ja sam već navikla biti u skupini od devetero ljudi: mojoj obitelji”, našalila se Barrett.

Ako američki Senat potvrdi nominaciju, Barrett bi mogla naslijediti preminulu sutkinju Ruth Bader Ginsburg, te osnažiti zaštitu ustavnog prava na život, čemu se nadaju i američki pro-life krugovi.

“Uvjereni smo da će se, ako bude izabrana u Vrhovni sud, sutkinja Barrett pokazati kao pouzdan čuvar ustavnih prava koja se protežu na svaku ljudsku osobu u Americi, uključujući ljudske živote u utrobi”, kazala je predsjednica američke udruge Americans United for Life (Amerikanci ujedinjeni za život) Catherine Glenn Foster, koja joj je u subotu 19. rujna dala javnu podršku za ulazak u Vrhovni sud.

Mnogi u nominaciji Barrett na mjesto suca suda vide povijesnu priliku za poništenje odluke Roe v. Wade kojom je Vrhovni sud 1973. stavio ustavnu zaštitu na pravo na pobačaj. Ukoliko bi do poništenja odluke došlo pojedine savezne države mogle bi pobačaj proglasiti nelegalnim što zbog Roe v. Wade sada nije moguće. Trenutačni omjer sudaca u Vrhovnom sudu s jednim upražnjenim mjestom je 5 konzervativnih i 3 liberalna, iako, dakako, nije riječ o njihovom službenom opredjeljenju i moguće je da pojedine njihove odluke budu suprotne očekivanjima javnosti.

Uz profesionalnu karijeru Barrett je majka sedmero djece, od kojih je dvoje posvojenih, a jedno dijete ima sindrom Down. Njezin kolega sudac Patrick J. Schiltz za New York Times je izjavio da je Barrett nakon prenatalne dijagnoze saznala da će njezin sin biti rođen sa sindromom Down i odlučila zadržati trudnoću. Ujedno je i članica katoličke karizmatske zajednice “Ljudi slavljenja”, a prijatelji je opisuju kao osobu koja živi svoja uvjerenja.

Više o njoj možete pročitati OVDJE.