Predsjednik SAD-a Donald Trump najavio je da će ovaj tjedan nominirati osobu koja će, ukoliko Senat to potvrdi, na Vrhovnom sudu SAD-a naslijediti preminulu sutkinju Ruth Bader Ginsburg. Prema pisanjima pojedinih američkih medija glavna kandidatkinja za tu poziciju je katolkinja Amy Coney Barrett koja uživa potporu u pro-life krugovima.

Sutkinja Amy Coney Barrett trenutno je federalna sutkinja iz 7. kruga sa sjedištem u Chicagu. Prethodno je radila kao profesorica pravne škole sveučilišta Notre Dame, gdje je više puta birana za profesoricu godine, te kao pomoćnica bivšeg suca Vrhovnog suda, pokojnog Antonina Scalije.

Uz profesionalnu karijeru Barrett je majka sedmero djece, od kojih je dvoje posvojenih, a jedno dijete ima sindrom Down. Njezin kolega sudac Patrick J. Schiltz za New York Times je izjavio da je Barrett nakon prenatalne dijagnoze saznala da će njezin sin biti rođen sa sindromom Down i odlučila zadržati trudnoću. Ujedno je i članica katoličke karizmatske zajednice “Ljudi slavljenja”, a prijatelji je opisuju kao osobu koja živi svoja uvjerenja.

Godine 2017. kao kandidatkinja za mjesto federalnog suca bila je ispitivana o tome kako će njezina katolička vjera utjecati na njezine sudske odluke po pitanju pobačaja i istospolnih brakova. Demokrateska senatorica Diane Feinstein tom je prilikom ustvrdila: “Zaključak do kojeg se dolazi jest da je dogma vrlo živa u vama, i to je ono što brine.”

Barrett uživa potporu američkih pro-life krugova čemu je dokaz i priopćenje predsjednice američke udruge Americans United for Life (Amerikanci ujedinjeni za život), Catherine Glenn Foster, koja joj je u subotu 19. rujna dala javnu podršku za ulazak u Vrhovni sud.

“Uvjereni smo da će se, ako bude izabrana u Vrhovni sud, sutkinja Barrett pokazati kao pouzdan čuvar ustavnih prava koja se protežu na svaku ljudsku osobu u Americi, uključujući ljudske živote u utrobi”, napisala je između ostaloga Foster.

Mnogi u potencijalnoj nominaciji Barrett na mjesto suca Vrhovnog suda vide povijesnu priliku za poništenje odluke Roe v. Wade kojom je Vrhovni sud 1973. stavio ustavnu zaštitu na pravo na pobačaj. Ukoliko bi do poništenja odluke došlo pojedine savezne države mogle bi pobačaj proglasiti nelegalnim što zbog Roe v. Wade sada nije moguće. Trenutačni omjer sudaca u Vrhovnom sudu s jednim upražnjenim mjestom je 5 konzervativnih i 3 liberalna, iako, dakako, nije riječ o njihovom službenom opredjeljenju i moguće je da pojedine njihove odluke budu suprotne očekivanjima javnosti.

Konzervativni aktivisti nadali su se da će Barrett u Vrhovni sud već 2018. na mjesto umirovljenog Anthonyja McLeoda Kennedyja, no prema izvorima bliskim američkom predsjedniku on je rekao kako je “Čuva da zamjeni Ginsburg”.