Američki predsjednik Donald Trump jučer je imenovao svog kandidata na mjesto tajnika (voditelja) Odjela za zdravstvo i javne službe (HHS) koji predstavlja jedno od najvažnijih ministarstava u američkoj vladi, osobito nakon što je prethodni predsjednik Barack Obama zdravstvenu reformu učinio svojim političkim prioritetom.

Zdravstvena reforma (poznata pod nazivom Obamacare) polarizirala je američko društvo, a osobito je izazvala rezignaciju u vjerskim krugovima nakon što je zakonom određeno kako će svaki poslodavac (uključujući i institucije poput bolnica i sveučilišta koje vodi Katolička Crkva) morati svojim zaposlenicima osigurati policu zdravstvenog osiguranja koja pokriva kontracepcijska sredstva, ali i tablete za pobačaj.

Kako javlja Washington Post, Donald Trump je kao kandidata za ovo važno mjesto predložio Toma Pricea, republikanskog kongresmena poznatog po pro-life stavovima i kritici Obamacarea, čime je za sada ostao vjeran svojim predizbornim obećanjima o ukidanju Obamacarea, ali i borbi za pro-life ciljeve.

Premda HHS ne donosi zakone, on je odgovoran za provedbu onih koji se tiču zdravstva.

Tom Price, inače prezbiterijanac, osim što je političar i član Republikanske stranke, više od dvadeset godina je vodio ortopedsku kliniku, a predavao je i na sveučilištu. Također nekoliko je puta tijekom svog boravka u Kongresu potaknuo izmjene zakona o zdravstvenoj skrbi (svaki put naišavši na veto tadašnjeg predsjednika Obame).

Pro-life organizacije u Sjedinjenim Američkim Državama redovito su mu davale najviše ocjene, a njegov izbor na čelo Odjela za zdravstvo i javne službe dočekan je s oduševljenjem, kako među republikancima, tako i među pro-life udrugama.

Pro-life organizacija Susan B. Anthony List je, kako prenosi Catholic News Agency, izbor Pricea nazvala “izvrsnim”, osobito istaknuvši njegovu borbu za ukidanje državnog financiranja Planned Parenthooda, organizacije koja predstavlja najvećeg pružatelja usluga abortusa u zemlji i koja se u ljeto 2015. našla usred skandala zbog navodnog ilegalnog prodavanja tkiva abortirane djece.

Ashley McGuire iz The Catholic Association, u izjavi za isti medij, također je spomenula “snažne pro-life vrijednosti” Toma Pricea koje ga čini “pravim čovjekom za reformu odjela koji je bio ugrožen agresivnom abortivnom agendom”.

“Sigurni smo kako će kongresmen Price napokon stati na kraj HHS-ovoj politici koja je išla protiv religijske slobode, kao i da će uvesti opsežne reforme kako bi taj odjel ponovno mogao na pravi način promovirati zdravstvenu skrb koja poštuje ljudski život i dostojanstvo”, zaključila je McGuire.

Tom Price drugi je snažan zagovornik prava nerođene djece na život kojeg je u svoj tim uzeo Donald Trump, nakon što je kao potpredsjednika izabrao Mikea Pencea.

Premda Price još mora sačekati odluku Senata kako bi mogao preuzeti kormilo Odjela za zdravstvo, većinu u tom tijelu drže republikanci što bi trebalo osigurati njegovo imenovanje na ovu važnu poziciju.

Podsjećamo, Trump je tijekom kampanje obećao i kako će u Vrhovni sud SAD-a predložiti suce koji se zalažu za pro-life ciljeve koji bi tako mogli utjecati na kontroverznu odluku u slučaju Roe v. Wade kojom je pobačaj legaliziran u cijeloj zemlji.

Tino Krvavica | Bitno.net