Nakon jučeranje medijske “ofenzive” na inicijativu 40 dana za život u Hrvatskoj, kao i odustajanja poljskih političara od trenutačnog prijedloga zabrane pobačaja u toj zemlji, abortus je postao jedna od središnjih tema i u televizijskoj debati američkih potpredsjedničkih kandidata, Tima Kainea i Mikea Pencea, koja se odvijala u utorak.

Kaine i Pence, oboje predstavljeni kao “ljudi vjere” (Kaine sebe naziva praktičnim katolikom, dok je Pence nekadašnji katolik koji je postao evangelik), jedan dio debate posvetili su raspravi o vjeri u privatnom i javnom prostoru, osobito se osvrnuvši na pitanje pobačaja o kojem imaju jednak stav u “privatnom životu”, ali se nalaze na dijametralno suprotnim stranama što se tiče zakonske legislative po tom pitanju.

Tim Kaine, član Demokratske stranke i kandidat za američkog potpredsjednika u timu Hillary Clinton, ponovno je istaknuo kako se “osobno protivi pobačaju”, ali smatra da kao javni službenik ne može to “nametati drugima”.

“Trudim se prakticirati svoju religiju na izrazito predan način i slijediti učenja moje crkve u svom osobnom životu”, izjavio je. “Ipak, smatram kako je vrlo, vrlo važno da oni od nas koji vode živote duboke vjere ne pokušavaju nametnuti svoje svjetonazore drugima bez obzira na njihovo mišljenje”, izjavio je Kaine, samo ponovivši parolu koju već nekoliko desetaka godina govore katolici – članovi Demokratske stranke. Ne treba podsjećati da je takav postupak protivan učenju Crkve, dapače Kaineove postupke osudilo je i nekoliko američkih biskupa.

Pence je s druge strane otvoreno stao na pro-life stranu pozivajući se pritom na Sveto pismo, točnije na citat iz Proroka Jeremije: “Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh” (Jer 1, 5).

“Za mene sve počinje s njegovanjem dostojanstva, vrijednosti i cijenjenjem svakog ljudskog života”, nadodao je Pence, osvrnuvši se pritom na činjenicu da i Clinton i Kaine podržavaju abortus u svim stadijima trudnoće, uključujući i zadnje tromjesečje.

“Sama ideja da se djetetu koje samo što nije izašlo na svijet može još uvijek oduzeti život, za mene je anatema. I ne mogu prihvatiti stranku koja to podupire”, poručio je.

Pence je također dodao kako svatko tko je pro-life treba podupirati posvojenje, naglasivši kako je Indiana, savezna država kojoj je on guverner, na putu da postane “država koja najviše podupire posvojenje”.

Kaine je uzvratio podsjetivši na izjavu predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa koji je rekao kako se žene koje naprave pobačaj moraju suočiti s “nekom vrstom kazne”, premda se poslije distancirao od te izjave.

“Postoji jedan odličan citat iz Matejeva evanđelja koji kaže: ‘Iz obilja srca usta govore’ (Mt 12, 32). Kad Donald Trump kaže da bi žene trebale biti kažnjene ili da su Meksikanci silovatelji i kriminalci ili da John McCain nije heroj, on pokazuje tko on uistinu jest”, poručio je Kaine, pritom upitavši: “Zašto ne vjerujete da su žene sposobne same donijeti takvu odluku?”

Ipak zaključna riječ o toj temi pripala je Penceu koji je negirao Kainove tvrdnje zaključivši: “Zajedno, kao nacija možemo stvoriti kulturu života.”

“Društvo se može prosuđivati na temelju načina na koji se odnosi prema onima najranjivijima: starima, nemoćnima, invalidima i – nerođenima.”

“Ne mogu biti ponosniji što stojim uz pro-life kandidata kao što je Donald Trump”, zaključio je Pence.

Na kraju spomenimo kako su mediji poput BBC-a i CNN-ove ankete, pobjednikom u debati proglasili upravo republikanca Pencea.

Tino Krvavica | Bitno.net